Afsluiter 2005

een ontspannend,
historisch-cultureel,
gastronomisch evenement
op vrijdag 17 juni 2005, met als thema:
‘water, de rest kwam later’

Startpagina

Aanwezig, de stuurgroepleden: Annemie Pieters & echtgenoot, Danny Acke & echtgenote, Frank Pauwels, Geert Neetens & echtgenote, Geert Watteyn, Linde & partner, Luc Bauwens & echtgenote, Marc Rouckhout & echtgenote.
Verontschuldigd: Alain Decock, Danny Depierre, Jean Pierre Haegeman.

17.45 - 18.20 uur: onthaal (aan 't water)


meer in het bijzonder aan de trapvormig aangelegde aanlegsteiger aan de Krommewalbrug,
met, in afwachting tot iedereen er is, een kleine receptie met de 'Luxemburgse Champagne' van Marc.

  
Aangepaste muziek door het gelegenheidsstrijkje:
een duet gevormd uit het Collegium Familiale van de Via della Chiesa (van Zaffelare).
Jeroen (viool) en Bruno (concerto-accordeon).

18.20 - 19.45 uur: inschepen, "te water" dus


... voor de "grote historische rondvaart doorheen de hele stad",
vakkundig becommentarieerd door de stuurman-gids van 'De Bootjes van Gent',
... een unieke gelegenheid om een middeleeuwse stad vanuit zijn nogal aquatische ontstaansgeschiedenis te aanschouwen.


  
Futen in de Gentse wateren, een-twee decennia geleden nog ondenkbaar, nu blijkbaar bijna vanzelfsprekend.
Zij zijn er, ze broeden er, en mét resultaat (foto links),
... en dit kan maar, "omdat er vis zit" (foto rechts).
De inspanningen om de Gentse wateren opnieuw gezond te krijgen, beginnen resultaat op te leveren.


  
En we hebben gevaren, op de Leie en de Lieve tot aan de Rabottorens.
En vooral het middeleeuwse Gent met zijn uitgebreid scala van monumenten hebben we kunnen aanschouwen:
de gildenhuizen van metsers, schippers, korenmeters, vishandelaars, haakbus-schutters, etc.,
'het Gravensteen' van de Graven van Vlaanderen en 'het Prinsenhof' waar Keizer Karel geboren is,
de vismijn en het indrukwekkend vleeshuis uit lang vervlogen tijden,
13de-eeuwse kloosters van de Augustijnen en van de Dominicanen,
de oude graanhaven, de handelspanden, de herbergen met meisjes van plezier en nog veel meer.
Maar ook op de Schelde en de Ketelvaart bezochten we vanaf de waterkant:
de Chinese theehuisjes, het Instituut voor pharmacodynamie, de Bijloke, het Justitiepaleis, de Opera, de Handelsbeurs, de Vooruit, de St.-Pietersabdij en (de tunnels onder het Laurentplein door) het Gerard De Duivelsteen en het bisschoppelijk paleis.
Wie deze monumenten nog eens wil terugzien, klikt hier b.v.

Na ruim anderhalf uur van dit fraais: débarquement aan de Graslei in hartje Gent, en, na een klein tochtje-te-land door de middeleeuwse smalle straatjes van het Patershol, met hun typisch dwarsprofiel, hun 'loamperik' aan beide hoeken van de zijstraat, met de pogingen tot integratie van hedendaagse architectuur in dit middeleeuws patrimonium, etc., (spatio-temporele toelichting), volgt om ...

Aardappel gevuld met gemarineerde zalm en zure room
Bladerdeeggebakje met gamba's en witte pens
Slaatje met gebakken spek en mozzarellablokjes
Gandaham met meloenparels en siroop van rode port
--o0o--

Kalfskotelet met mosterdsaus en Provençaalse groenten
Varkenshaasje met dragon en gebakken aardappelschijfjes
Papillotte van Noordzeevis met kruidenboter
Gefrituurde wijtingfilet met gembersaus
--o0o--

Flangebak met gekarameliseerde appeltjes
Gemarineerde rabarber met mousse van witte chocolade
Bavarois van vanille en frambozen
Amandelcake met pistachenoten
(ook als assortiment gepresenteerd voor een groep)
--o0o—

20.15 uur: ten dis (aan 't water)

De keuze van het restaurant is alsnog een van de goed bewaarde geheimen binnen de hoogste kringen van VCOV – Federatie Oost-Vlaanderen gebleven. Geruststellend was echter aangekondigd dat de selectie gemaakt is geweest "op basis van goede contacten binnen de Gentse horecasector, zowel van de kant van de aanbieders als van de aanschuivers betreft, máár voornamelijk met als ultiem criterium ‘goe en vele’ en drank inbegrepen als ‘t kan", waarbij ter overtuiging is meegedeeld geworden: "De gerechten zijn steeds gebaseerd op de traditionele Franse keuken, maar zijn verrijkt met internationale accenten. Bovendien zijn de porties royaal en de prijzen betaalbaar."

Het is restaurant 'De Acht Zaligheden' geworden, schuin over 'De Hel', waar we een paar jaar terug zijn gaan degousteren.
Op het menu, neen, géén Gentse waterzooi, maar wel ... zie menu hiernaast.

Tussen de verschillende gangen werden Frank en Alain door de nieuwe voorzitter Geert bedacht met een heerlijke fles Champagne. Voor de bewezen diensten als voorzitter en ondervoorzitter gedurende de afgelopen jaren.

Ook Marc werd voor zijn hardnekkig traiteurschap bij al wat er te doen is bij VCOV Oost-Vlaanderen bedacht. Meer speciaal met een etentje bij L'homard bizarre in Sint-Martens-Latem.

  
Nieuwe voorzitter Geert bij de dankbetuiging aan het adres van Marc Rouckhout.

Én, omdat zij een wel bijzonder 'trekpaard' binnen de Federatie Oost-Vlaanderen is, werd ook Linde een fleske en een etentje bij L'homard bizarre aangeboden.

  
Ook Linde kreeg ervan, zij het voor één keer nog door (ex-voorzitter) Frank.

Ook ondergetekende werd voor zijn 'niets ontziende inzet' o.m. op het front van jaarafsluitersorganisatie met een fleske Champagne en een door een niet nader genoemde firma gesponsorde memory stick bedacht (net wat ie nou nodig had!).

Dik elf uur hebben we, een beetje in de zevende hemel, 'De Acht Zaligheden' verlaten en zijn we Oudburg afgezakt richting 't Sluizeken vlakbij de Krommewalbrug. De cosmologische toelichting door de secretaris beperkt zich hierbij tot een verwijzing naar enkele exotische restaurantjes.
Er volgt een mutuele saluut aan de deur van Grauwpoort 11 om, voldaan van zoveel zaligheid, de haardstede te vervoegen.

Tot zover dit beklijvend verslagske.
Een prettige vakantie.

Luc Bauwens,
secretaris

Omhoog afsluiter 2013 afsluiter 2012 afsluiter 2011 afsluiter 2010 afsluiter 2009 afsluiter 2008 afsluiter 2007 afsluiter 2006 afsluiter 2005

Voor de homepage van VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen, klik hier.