Bunderbezoek aan Palm Breweries
Steenhuffel, dinsdag 22 augustus 2006
(een initiatief van nonkel Johan)

Fotografie: Luc Bauwens en Freddy Van Petegem

Palm is op en top Brabants. Dat trekpaard is dat ook.
En op de een of de andere manier gaat dat nog goed samen.

Voor het heen en weer werd het volgende afgesproken:
1.- Zeker nu er regen in 't verschiet is, is met de auto het meest voor de hand liggend. Afspraak om 11.00 uur in de Karrestraat in Lokeren om aldus zo tegen 11.45 uur aan het bezoekerscentrum 'De Oude Bottelarij' in Steenhuffel-Center present te zijn.
2.- Wie enkel aan de essentie geïnteresseerd is, louter aan het spirituele als het ware, en de Bourgondische kant aan zich laat voorbijgaan, zorgt ervoor dat hij/zij om 13.15 uur aan de ingang van de brouwerij present is, doet het desnoods bij wijze van bedevaart tevoet, maar ziet dat hij/zij op de eigen gereide wijze ook weer 't huis geraakt of met iemand anders meekan.

 

De Bourgondiërs

 

Bij nader inzien, voor 11 onder hen werd het rond de klok van twaalven toch dringend de tijd om het zuiver Bourgondisch gedeelte van de dag aan te vatten.
Schoven aan aan de dis: Bert en Riet, Agnes en Freddy, Roos en Walter, Johan en Lorraine met Els en Bert en tenslotte Luc, gedropt aan het end van de tafel zonder zijn Gaby die die dag andere verplichtingen had.

Op het menu:

Palmke van de brouwer
~
Soepke van de brouwer
~
Spitje kalkoen (naar zeggen) gemarineerd in Palm (maar wel lekker mals!)
met Aardappelkroketjes & Provençaalse saus, vergezeld van Palm
~
Bavarois met Kriek

 

Nogal wat Palm dus, maar zo erg was dat nou ook weer niet ... In ieder geval, zeer lekker en vooral, zeer véél, want met z'n elven een menu voor 17 naar binnen werken, dat vergt een bijzondere inspanning, wel met een bijzonder gezond Bourgondisch genot tot gevolg.

 

Het surplus van de laatste gang, het dessert met de bavarois tenslotte, werd mede aan de nieuw-aankomenden geoffreerd, aan zij die aan de 'essentie' en het louter 'spirituele' van het evenement geïnteresseerd waren: Lieve met haar Lebonnen (Charles, Caroline en Jan, Hendrik en Willem), Gilbert (bijzonder geïnteresseerd in de spirituele aspecten!), Annemie, Marc en Sam.

't Gezelschap

Inleidingske voor allen, voor de gelegenheid in het zaaltje van de ontvangstruimte van Palm Breweries, ten getale van 17.
Nooit zoveel intellectuele Bunderse aandacht en iever aan den dag gelegd gezien.
't Knettert daar allicht nog!

Den uitleg ten velde


Koperen ketels en inoxen fermentoren. Brouwerij vroeger en nu.

Met een deskundige uitleg door de gids over de grondstoffen grondstoffen gebruikt bij de bierbrouwerij: gerst die door kieming omgezet wordt in zgn. mout, tarwe, en specifiek de hop, ... en de kruiden: curaçao, coriander, gember, kruidnagel, e.a. waaronder er nogal wat tot het geheim van de brouwer blijken te behoren,
over het maken van een 'brouwsel', wort genoemd waarin de suikers uit de mout zijn vrijgesteld en dat na scheiding van de draft aan de kook wordt gebracht waarbij de hop wordt toegevoegd die het bedoelde fermentatieproces mee in goede banen zal helpen leiden en meteen de zo typische smaak van het bier zal geven,
over die omzetting tenslotte gedurende 7 dagen van wort tot bier door de gisting in zuurstofloze omstandigheden waarbij de suikers omgezet worden in ethanol (ethylalcohol) en CO2 (koolzuurgas),
over de typische Palmbieren van 'hoge' gisting in vergelijking met die van 'lage' gisting bij koelere temperaturen en die van 'spontane' gisting zoals die uit de Zennevallei ten zuidoosten van Brussel,
over de rijping die drie weken in beslag neemt,
over de filtratie en de pasteurisatie bij 61 °C,
enz. enz.

Overschouwend de volledig geautomatiseerde keten van het verdere productieproces:
reinigen en controle van de flesjes, het bottelen en het pasteuriseren van de gevulde flesjes,
het verpakken van de flesjes in de bakken en het schikken van de bakken op de paletten
en tenslotte, de stockering van de paletten met de bakken (en de vaten) in de hal, in afwachting van transport her en der.

En zij zagen dat het goed was,
en 't alleen maar lekker kon zijn ...

  

 

Stoeterij Diepensteyn

Met 't Palmtreintje naar 't kasteel Diepensteyn ...,

 

alwaar de stoeterij met ook aldaar den treffelijken uitleg ...

  

over de verschillende kleuren (w.o. de typische voskleur van de Brabander) en de overerving van die kleuren bij zo'n trekpaarden,
over het kweekprogramma dat eerst door een verschraald teeltmateriaal niet lukte en daarna door (her-)invoering van 7 hengsten uit de Verenigde Staten (!) toch van de grond kwam,
over de geniale vondst van Palm om zijn Brabants imago te hechten aan een ander op en top Brabants symbool: het Brabants trekpaard.

En van confort gesproken ...


"Fwoew! ... Zo ene moe'k er thuis ook em!"

  

En zonder woorden gesproken ...