Bundertantes naar Amsterdam

8 - 10 september 2018

Normaal zo'n 3 keer per jaar, -kort gezegd- na al die jaren zijn we de tel kwijtgeraakt, de keren dat de tantes al op stap geweest zijn. En al meerdere keren fabriceerden ze't zelfs om vreemd te gaan, internationaal nog wel: 15 jaar geleden, in 2003 reeds waagden las 8 hermanas Bundervoet zich naar Tenerife. Klik de uitgebreide reportage '¡ Tenerife, aquí venimos !' mét uitgebreide fotoreportage. In 2006 gingen de tantes Chris, Lieve en Bie nog eens vreemd: Donaufietsen. Voor de reportage, klik hier. En in 2007 waren de hermanas er alweer klaar voor: de elfstedentocht in Friesland per fiets. Voor de reportage, klik hier en voor de fotoreportage hier. In 2010 werd er door de tantes Chris, Lieve, Roos, Myriam en Bie gefietst langs de Elbe. Klik hier voor een verslag mét foto's. Een jaartje later, in 2011, lieten ze de fiets even voor wat hij was en gingen lekker eens stappen naar Compostella. Het overkwam de tantes Rit, Lieve, Agnes en Bie. Voor een verslag en een hoop foto's, klik hier. Maar nog datzelfde jaar lonkte alweer de fiets: de tantes Chris, Lieve, Agnes, Myriam en Bie zetten aan voor een 8-daagse fietstocht langs het IJselmeer. Voor een alweer omstandig verslag, klik hier. In 2012 wordt er door de tantes Chris, Lieve en Bie gefietst langs de Moezel en de Saar. Voor een reportage met foto's, klik hier.
Pauze. Reculez un petit peu, pour un nouvel élan et mieux sauter; het bloed kruipt immers waar het niet en vloeien kan! In 2018 worden onder begeleiding van Bruno en Olga Moskou en Sint-Petersburg bezocht door de tantes Bie, Lieve en Leen, Rit én deze keer met de nonkels Bert en Peter erbij. Én, - nee meneer-, niét met de velo deze keer, maar met de vlieger, met de trein, met de metro (en te voet). Voor de uitgebreide reportage, klik hier.
En weg zijn ze alweer ... Naar een reden, een aanleiding, een gelegenheid moesten ze (alweer) niet lang zoeken. Naar 't buitenland? Tja, Amsterdam is voor hen al geen buitenland meer te noemen, newaar? (09-12)

Volg en bekijk hun 3-daags Amsterdams exploot hieronder.

Amsterdam heeft zijn naam te danken aan de rivier de Amstel. Meer info over Amsterdam vind je b.v. hier.

Zaterdag 8 september

De Flixbus-dubbeldekker vertrekt aan de Dampoort om 7u35. Iedereen is tijdig aan het station en tante Bie heeft alle ticketten mee! Bert, Charles en Freddy uitgewuifd en de bus op. We komen aan in Amsterdam en na enige oriëntatie komen we rond 11u30 met onze valies aan in het XO hotel, Park West, Molenwerf 1, 1014 AG Amsterdam.

Op naar het Museumplein voor een ...

Grachtenrondvaart in de oude stadskern van Amsterdam (rederij Bleu Line)


tantes Rit en Chris op de boot

  
NEMO science museum, het museum voor wetenschap en technologie


EYE, filmmuseum

theater CARRÉ

Amstelhotel

Wandeling museumplein met ...


Rijksmuseum (zie: maandag)

Van Goghmuseum

en ander fraais

Wandeling naar het Vondelpark en naar de Jordaanwijk


restaurant CAPRI

     
café LOWIETJE (waar Baantjer opgenomen is) en waar je uw schlagerniveau effen kunt opkrieken ...

Zondag 9 september

Fietstocht

langs het Fietsroutenetwerk van
het 'Nationaal Landschap Laag Holland',

in een absoluut natuurgebied, langs de pittoreske dorpjes als Broek in Waterland, het schilderachtig schiereiland Marken, Uitdam, Durgendam en zo terug naar Amsterdam.
'Hemelse tocht!', dik 50 km voor de boeg.

  

  
etentje in het haventje van Marken (met zijn typische houten huisjes), thans een schiereiland door de bouw van een dijk er naartoe


huizen op palen en terpen

Gouwzee

 

Eten in café Kobalt op de Singel: lekker artisanaal!

 

Wandeling langs de Amsterdamse Walletjes,

waar je op de koppen kunt lopen (en vanalles te zien is ... (rond de kerktoren nogwel ...))

 

Maandag 10 september

Valiezen in de loby van het hotel.

Bezoek aan het Rijksmuseum

 

 

Het melkmeisje (ca. 1660)

Johannes Vermeer (1632-1675)

Geheel verdiept in haar werk schenkt een dienstmeisje melk in. Behalve de witte melkstraal lijkt niets te bewegen. Die alledaagse handeling balde Vermeer samen tot een indrukwekkend schilderij - als een beeld staat de figuur vrij in de lichte ruimte. Vermeer had oog voor hoe het licht in honderden kleurige puntjes over de voorwerpen speelt.

 

Winterlandschap met schaatsers (ca. 1608)

Hendrick Avercamp (1585-1634)

Door het hoge standpunt is het schilderij een staalkaart van menselijke -en dierlijke- activiteiten tijdens een strenge winter. Honderden mensen zijn op het ijs te vinden; de meeste voor het vermaak, andere zijn uit bittere noodzaak aan het werk. Avercamp schuwt het lugubere detail niet: links op de voorgrond doen kraaien en een hondje zich tegoed aan het karkas van een doodgevroren paard.

 

Drinkebroers (ca. 1700)

Jan Pieter van Baurscheit (1669-1728)

Deze monumentale uitbeelding van twee drinkers is een zinnebeeld van de Gulzigheid. Het beeld houdt het publiek voor dat zich overgeven aan overmatig drankgebruik de arbeidsmoraal ondermijnt en tot luiheid leidt. De beeldhouwer werd waarschijnlijk geïnspireerd door een scène uit het volkstoneel, waarin zulke luie types geregeld optraden.

 

Zittende Amor (1757)

Etienne Maurice Falconet (1716-1791)

Dit beroemde beeld had al in de 18de eeuw verschillende bijnamen. De bekendste is l'amour menaçant, 'de dreigende liefde'. De dreiging zit vooral in de blik van de liefdesgod, terwijl het gebaar dat hij maakt tot zwijgen maant. Het beeld is gemaakt voor Madame de Pompadour, de kunstlievende maîtresse van koning Lodewijk XV.

 

         
Delfts blauw en porselein uit Meißen. Voor dit laatste,
cfr. ook 'fietstantes langs de Elbe' in 2010. Klik daarvoor hier.

Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster, 1648

Bartholomeus van der Helst

18 juni 1648: het is feest bij de Amsterdamse voetboogschutters.
De aanleiding is de Vrede van Munster, het einde van de oorlog met Spanje.
De aanvoerders van de schutterij schudden elkaar de hand als vredesteken, de drinkhoorn doet de ronde. De gewapende macht van Amsterdam is blij dat de wapens voortaan rusten, zo blijkt uit het gedicht op de trommel.

 


Rembrandt
zelfportret in de jonge jaren


Toulouse-Lautrec


J. Ensor

 

Wandeling met gids Hendrik langs de Amsterdamse grachten, Rembrandtplein, etc.


Amsterdamse grachten

De tantes bij Rembrandt en zijn gezelschap

19u30: onze Flixbus vertrekt terug naar Gent. Aankomst aan de Dampoort rond 22u30 en eenieder tevreden terug naar de haardstede: Memme 't weeraoul gat!

Naschrift vanuit Nederland (10/09):

Lieve zussen uit Gent, 
Wij vonden het leuk om u te ontmoeten, zo’n vitale club minder jonge Belgische fietshelden.
Wij hopen dat u goed bent thuis gekomen en wensen u nog héél lang fietsplezier.

Groeten uit Holland,
Ger, Bep, Marja en Hans.

Verhaal en fotografie: tante Bie
Webpagina: nonkel Luc.