INFOAVOND over GEHOORSCHADE BIJ JONGEREN
door Prof Dr. Vinck, audioloog UGent
- dinsdag 02 februari 2010, Don Boscocollege Zwijnaarde-Gent -

Startpagina

"Een nieuwe pandemie, 
zonder enige kans op de ontwikkeling van een vaccin!!!
"

Dinsdagavond, 2 februari, werd dit onheilspellende nieuws verkondigd in de school Don Bosco te Zwijnaarde. Daar organiseerden 12 Gentse scholen in samenwerking met VCOV een vormingsavond omtrent gehoorschade, in het bijzonder bij jongeren.

     
Deze infoavond begon iets vroeger dan normaal. De reden was dat de firma Lapperre bereid was gevonden om voorafgaand aan de voordracht gratis gehoortesten aan het (brede) publiek aan te bieden.

Verwelkoming

Dirk Lievens, voorzitter van de plaatselijke ouderraad, verwelkomt het talrijk opgekomen publiek uit de verschillende ouderverenigingen.

Ook Ruth Labee, educatief medewerker bij de VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen, verwelkomt ons en nodigt ons uit voor een rijkgevulde en gevarieerde avond:
- voorafgaand zijn er gehoortesten,
- een voordracht door (alweer) een professor van de UGent, deze keer een autoriteit op het vlak van audiologie,
- enige (niet al té commerciële) toelichting door de firma Lapperre,
- voorwaar een 'passend' optredentje van niemand minder dan Frederik Sioen,
- een nababbel bij een drankje.

 

   

Voordracht door Prof. Dr. Bart Vinck

Bart Vinck, professor audiologie verbonden o.m. aan de UGent, vergast ons op een boeiende en vooral uitnodigende voordracht over de oorzaken van gehoorschade en gevolgen ervan.

Knoop zijn tips goed in de oren!
 
 

Belangrijke punten die we zeker en vast moeten onthouden zijn:
De grootste twee boosdoeners zijn:
veel te luide muziek in disco’s, fuiven, festivals (ook wel in de bioskoop),
het gebruik van de 'oortjes' bij allerlei soorten van mobiele muziekdragers (iPod, MP3-spelers, etc.).
De ene persoon is veel gevoeliger voor gehoorschade dan de andere! Doch dit kan op voorhand niet worden vastgesteld. Je weet het pas ... als het te laat is!
Langdurige blootstelling aan te harde geluiden, resulteert in onherstelbare gehoorschade. Onderzoek bevestigt telkens opnieuw dat onze jongeren over de laatste decennia steeds minder goed horen. Het verband tussen de boosdoeners en dit gehoorverlies is meer dan duidelijk bewezen.
"Onherstelbare gehoorschade" betekent wat: uit simulatie blijkt dat zelfs bij de duurste (bionische = onbetaalbare!) inplantaten in het oor, 'de vier seizoenen van A. Vivaldi' als gekras in de horen klinkt en absoluut niet meer te genieten is!
Geluidssterkte wordt logaritmisch uitgedrukt, m.n. in dB (deciBel). Concreet betekent dit dat we veilig mogen blootgesteld worden aan een geluidsniveau van 75 dB gedurende 8 uur per dag. Bij elke toename van 3 dB verdubbelt de geluidsdruk. De veilige marge voor de duur van blootstelling wordt derhalve gehalveerd bij iedere verdubbeling (per stap van 3 dB dus). Bij 93 dB mag de blootstelling nog amper 7,5 minuten bedragen. Tijdens alle festivals bedraagt de geluidssterkte gemakkelijk 120 dB (en dan tot 3 - 4 opeenvolgende dagen!). Bij de vertoning van de laatste versie van 'King Kong' werd 117 dB opgemeten in de bioskoop (en die aap brult wel meer dan eens in die film...).
Een regelrechte moordaanslag op de auditief sensorische haarcellen van ons binnenoor is evenwel het gebruik van de MP3-speler en iPod met oortjes waarbij wel meer dan eens 130 dB 'regelrecht' het binnenoor ingepompt wordt !!!
Een MP3-speler is slechts veilig op de helft van zijn geluidssterkte en dan nog bij gebruik van een externe hoofdtelefoon in plaats van een insert hoofdtelefoon (oortjes)!
Zelfs spelers van bekende speelgoedmerken produceren pieken tot 140 dB! Dit komt reeds in de buurt van een Boeing 747 met motoren op volle toeren en op een afstand van 1 meter.
In de buik van de aanstaande moeder zijn baby’s niet alleen zeer gevoelig aan het verhoogde adrenalinegehalte in het bloed van de moeder, maar vooral -en dit is zeer critisch gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap- aan de rechtstreekse impact van de geluidsdruk op het zich ontwikkelend gehoor van de foetus. Immers, de buik en baarmoederwand dempen het geluid slechts 5 dB, wat betekent dat de aanstaande moeder zich (8 uur per dag) aan slechts 80 dB mag blootstellen.
In Zwitserland heeft men dit voor zoverre begrepen en wordt de toegang tot discotheken verboden aan zwangere vrouwen!
Waarom politici geen actie ondernemen, wordt verantwoord omwille van economische en politieke motieven. Gezondheid en ethiek verdwijnen in het lawaai van verkiezingen…

Het is dan ook de duurzame plicht van iedereen, zowel ouders, politici, organisatoren van festivals en andere evenementen, en uiteraard de jongeren zelf, om hier iets aan te doen!

Ivan Dierickx (Lapperre) aan het woord.

Op dit ogenblik kunnen we onze oren beschermen met oordopjes.

Afhankelijk van de kwaliteit en de prijs, zijn deze dopjes doeltreffender.
Ga dus zeker naar een gespecialiseerde zaak om je hierbij te laten adviseren. Afhankelijk van de situatie heb je een andere soort nodig om doeltreffend te zijn.

Voor een blik op het aanbod van beschermingsmaatregelen, klik hier.

Lapperre geeft korting op één bepaalde soort oordopjes in Oost-Vlaanderen. Indien interesse stuur een mail naar ruth.labee@vcov.be.

Een doordenkertje om af te sluiten: “Als we nu geen actie ondernemen, dan komt er een tijd dat er op de festivals meer intacte maagdenvliezen aanwezig zijn, dan ongeschonden trommelvliezen!!!

Sioen

     

Sioen gaf alvast het goede voorbeeld en speelde met oordopjes een aantal mooie nummertjes waar wij met onze oren nú nog konden van genieten. Maar knoop het in je oren: wie niet horen wil, zal 't straks moeten "voelen"!

Slotwoordje

Uit het slotwoordje van Geert Watteyn, de voorzitter van de Oost-Vlaamse VCOV-federatie, onthouden we nog het volgende:

"Als we niet aanvaarden dat ouders hun kinderen uren onbeschermd blootstellen aan zonnestralen, dan is het even onverantwoord (of zelfs misdadig) om de oren van je kinderen bloot te stellen aan het lawaaigeweld. Het grote verschil is dat je de gevolgen pas later bemerkt, als het veel te laat is.
Mogen we hier dan niet spreken van
schuldig verzuim van allen die verantwoordelijkheid dragen in dit dossier?
"

"Hoe lang nog moet Prof. Vinck als een eenzame Don Quichote door Vlaanderen zwerven en zijn boodschap verkondigen onder een steeds groter wordende groep van 'slechthorenden'? 
Het wordt dringend tijd dat wij ouders, bezorgd om het welzijn van onze kinderen, onze STEM laten horen. Blijkbaar zijn enkel “stemmen” belangrijk in de politiek…

Waarna men in de refter van de school nog kon genieten van een nababbel bij een drankje.

VCOV - Oost-Vlaanderen en de organiserende scholen kunnen terugblikken op een zeer geslaagde informatieve en gevarieerde avond waar niet minder dan 300 personen "oren hadden naar ... 'hoorproblemen' bij jongeren".

Méér over oren en horen is te vinden o.m. op http://www.oorcheck.nl/.

Verslag: Geert Watteyn, Ruth Labee en Luc Bauwens.

Redactie en fotografie: Luc Bauwens

------------------------------------

Verslagen van andere info- en vormingsactiviteiten dit schooljaar:

7/06 Slotevenement 4/05 P. Smet Aalst 8/02 Diversity 2/02 Gehoorschade Nieuwjaarsreceptie 19&26/11 Schoolraad 27/10 Plasproblemen 30/09 Financies

Andere schooljaren:

2013-2014 2012-2013 2011-2012 2010-2011 2009-2010 2008-2009 2007-2008 2006-2007 2005-2006 2004-2005 2003-2004 jaarafsluiters

Voor de homepage van VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen, klik hier.