SLOTEVENEMENT 2010 OOST-VLAANDEREN,
tevens viering 40 jaar VCOV - FEDERATIE OOST-VLAANDEREN
- 7 juni -

Onthaal

Startpagina

In totaal zijn 230 (!) personen ingeschreven voor de slotdag van de Oost-Vlaamse VCOV-federatie, waaronder 154 vertegenwoordigers uit 81 verschillende ouderverenigingen. 42 hiervan zijn nieuwkomers bij de VCOV. Zij worden professioneel onthaald door Annemie, lid van de stuurgroep Oost-Vlaanderen: voor iedereen is een badge voorzien met naam en hoedanigheid of betreffende oudervereniniging.

Vooral ter gelegenheid van 40 jaar formeel bestaan van de Federatie Oost-Vlaanderen (de eerste statuten werden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 7 november 1970) zijn ook een aantal eminences grises, medewerkers van in de jaren '80 en '90 op de afspraak. Dezen passeren voor het onthaal langs Luc, de ouderdomsdeken van de stuurgroep Oost-Vlaanderen.

  
Ondertussen de aankomst van enkele special guests:
Mieke Van Hecke, directeur generaal van het katholiek onderwijs
en André Denys, gouverneur van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Welkomstwoord door Geert Watteyn, voorzitter van VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen

"In naam van de Federatie Oost-Vlaanderen heten we jullie allen hartelijk welkom op deze slotavond! Jullie talrijke aanwezigheid is zeker en vast voor ons een hart onder de riem. 
Onze belangrijkste doelstelling is en blijft samenwerken met de school aan de opvoeding van onze kinderen. Elk met zijn verantwoordelijkheid, kennis en engagement!
Om deze doelstelling te bereiken, is een goeie ouderparticipatie onontbeerlijk. Deelnemen aan het schoolgebeuren, zowel op lokaal vlak als op nationaal niveau. VCOV wil hierin ondersteuning geven, vormingen aanbieden, mee helpen denken en organiseren, samen met de ouders en de ouderraden.

Traditioneel bieden we tijdens onze slotavond een waaier aan van voorproefjes. Op die manier kunnen jullie een optimale keuze maken, tegemoetkomende aan jullie wensen en behoeften.
Ook dit jaar geven we jullie een kort overzicht van wat er afgelopen schooljaar werd aangeboden en werpen we reeds een blik naar volgend jaar. Vandaag doen we dit in een ander kleedje. Daniel de Raijmaeker (directeur VCOV Nationaal) mochten we vorig jaar reeds de eerste maal verwelkomen tijdens onze slotavond. Deze maal is hij ceremoniemeester van dienst, geflankeerd door Ruth, de educatieve medewerker verantwoordelijk voor de provincie Oost-Vlaanderen.

Na het overzicht van verleden en toekomst, mogen we eveneens Mevr. Mieke Van Hecke, Vicaris E.H. Van der Kelen en Gouverneur Denys verwelkomen. Naast de vele andere organisaties waar we mee samenwerken, vertegenwoordigen zij 3 belangrijke partners waarmee VCOV heel intens mee in overleg gaat.
Als directeur-generaal van het VSKO heeft Mevr. Van Hecke de ouders altijd een warm hart toegedragen en de samenwerking steeds gestimuleerd. Wij danken haar voor haar inzet en de steun die we steeds mochten ontvangen.
Vicaris Van der Kelen
is verantwoordelijk voor het departement katholiek onderwijs binnen het bisdom Gent. Ouders participeren in overlegorganen omtrent planning en coördinatie van scholen. Het mooiste bewijs van deze constructieve samenwerking is dat er steeds gezocht wordt naar een beslissing waar alle partijen van dit overleg zich kunnen achter scharen. Telkens met één belangrijk doel voor ogen: “wat is het beste voor onze kinderen?”
Als eerste burger van onze provincie vertegenwoordigt onze Gouverneur dhr. Denys eigenlijk alle ouders, en als regeringscommissaris tevens de overheid. We zijn de provincie zeer dankbaar voor de financiële ondersteuning die we jaarlijks mogen ontvangen en mijnheer de Gouverneur, zoals u ziet wordt iedere cent optimaal geïnvesteerd!
We danken eveneens Mevr. Katrien Bonneux van het departement Onderwijs voor haar aanwezigheid en alle medewerkers van VCOV - Oost-Vlaanderen die reeds enkele jaren geleden “afstudeerden” om hier samen met ons dit 40-jarig bestaan te vieren.

Tenslotte wil ik jullie, ouders, danken voor het afgelopen jaar. Voor jullie aanwezigheid op onze of andere ouderactiviteiten, voor jullie kritische en opbouwende bedenkingen, voor jullie dagelijkse inzet in de ouderraden, oudercomités of ouderverenigingen, schoolraden en noem maar op.
Dank ook aan alle leden en ex-leden van de VCOV - Oost-Vlaanderen voor hun belangeloze inzet gedurende de afgelopen 40 jaar. 
Geniet van dit samenzijn en we kijken er naar uit om straks bij een hapje en drankje nog wat te kunnen bijpraten.
"

Voorstelling jaarprogramma

In een hip filmpje is te zien dat geen enkele moeite te veel is om het VCOV-aanbod naar Gent te krijgen.

 

 

Via enkele pagina's van het vernieuwde VCOV-web (klik: www.vcov.be), lootst Daniel de Raymaeker, de algemene directeur van de VCOV het gehoor door het eveneens vernieuwde VCOV-aanbod voor schooljaar 2010-2011.

Hij wordt daarin bijgestaan door Ruth, Jef en Natalie en Saar.

     


Op de voorste rij op de foto: enkele leden van de stuurgroep (v.r.n.l.): Ann, Peter, Geert N. en Danny.
Daarachter: enkele N.C.O.V.-ers van de vorige eeuw, al of niet met wederhelft.


V.l.n.r.: Katrien Bonneux (departement Onderwijs), Hugo Knapen (bureau VCOV nationaal), Jos Goffin (voorzitter VCOV nationaal). Daarachter enkele huidige leden van de stuurgroep Oost-Vlaanderen en vroegere leden Raad van Beheer van de N.C.O.V. - Federatie Oost-Vlaanderen vzw.


V.r.n.l.: Provinciegouverneur André Denys, Mieke Van Hecke (directeur-generaal VSKO), vicaris Van der Kelen, Carlos Haerens (directeur Diocesaan Onderwijsbureau).

"Ouderinfotheek"
Wil je wel eens weten hoe een huishoudelijk reglement van de ouderraad er kan uitzien?
Of hoe andere ouderverenigingen een actie rond propere toiletten, verfraaiing van de speelplaats, ... organiseren?
Dit is allemaal te vinden op de nieuwe website.
Ook goede praktijkvoorbeelden en 1001 ideeën zijn er te vinden. En nog veel meer!


"Ouderacademie"
Vanaf september zijn er nieuwe vormingen voor zowel basis- als secundair onderwijs.
Puzzelgezinnen@school
, opvoedingstips en vormingen rond moeilijk bereikbare ouders zijn actueel en praktisch bruikbaar voor de ouderverenigingen. Maar er zijn er nog meer
… Iedereen vindt wel iets naar zijn gading.

"Meer dan een feestcomité"
Een reeks sensibiliseringsacties zijn gratis aan te vragen binnen het lidmaatschap.
Nieuw zijn o.a.: XIU, boek.be, diversityspel en droomcoach.
Ook hier voor elk wat wils dus.

"Label oudervriendelijke school"
Dit kwaliteitslabel is wetenschappelijk onderbouwd en wordt ondersteund door de inspectie van het departement onderwijs.

Aanvragen hiervan is mogelijk vanaf 15 september.

 

Het toekennen van dit kwaliteitslabel verloopt in 4 fases:
• Gesprek met directie, leerkrachten en ouders
• Verslag met advies en verbetervoorstellen
• Toekennen van het label door een onafhankelijke commissie
• Uitreiken van het label

 Even een paar testjes bij de aanwezige ouders:

• Is er een wegwijzer (naar bureau directeur, secretariaat, toiletten, koffieruimte en klaslokalen)?
• Wordt er in verstaanbare taal informatie gegeven over de wederzijdse verwachtingen over de vier pijlers van de engagementsverklaring?
• Zijn er informatie- of mededelingenborden in de school om je te informeren over de activiteiten en standpunten van de school en ouderraad? 
• Zijn de uren waarop de formele oudercontacten plaatsvinden haalbaar voor elke betrokkene? 
• Zijn er minstens 2 keer per jaar feesten, uitvoeringen van de leerlingen op school, waar ouders bij worden uitgenodigd?
• Is er een ouderraad geïnstalleerd op school?
• Weten ouders bij het begin van het schooljaar hoeveel het schooljaar hen gaat kosten?
 

"Stem voor ouders"
Bij VCOV kun je ook terecht voor een krachtige stem voor de ouders: LOP, DPCC, federatieraad. Wij zoeken u! Zeg gerust je gedacht op onze website of kom gerust eens langs op één van onze vergaderingen of oudercafés.

"SOS ouders"
Ook voor bemiddeling tussen ouders en school of ouderraad en school kan VCOV je helpen. Erkende bemiddelaars staan ter beschikking.


De VCOV is aangekomen in Gent.
Hoewel..., VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen staat er al langer... !!!

Naast het nationale aanbod, organiseert VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen:

avonden met BEKENDE SPREKERS voor een groot publiek.
Noteer:
"Gehoorschade bij jongeren" met Prof. Dr. Vinck, audioloog UZGent
op 11 oktober 2010 in Sint-Niklaas,
"Gamen" met Stef Steyaert 
op 15 november 2010 in Aalst,
"Motiveren en leren" met Hilde Van Wassenhove 
op 15 februari 2011 in Oudenaarde,
"Drank- en plasgewoonten bij kinderen" met Prof. Dr. Vande Walle 
op 24 maart 2011 in Gent.
OUDERCAFÉS waar ervaringen uitwisselen tussen ouderverenigingen centraal staat.
Noteer en zorg dat je er bij bent:
27 september 2010,
1 maart 2011,
5 mei 2011,
in Gent.

Hou vooral de agenda op het web van de Federatie Oost-Vlaanderen in het oog. Klik daarvoor hier.

Meer info om lid te worden en wat er inbegrepen is, vind je terug op www.vcov.be of mail naar ruth.labee@vcov.be.

De winnaars die snel inschreven wonnen een fles "cuvéé VCOV". Het zijn:
-  Nele Rotty, Hollebeekscholen Temse
Carine Caboot, Mid. School St-Franciscus Evergem
-  Ann Braeckman, SFI Melle
- Tomas Wallaert, Sint-Pieters Gent
Ann Vandevelde, VBS Meldert
-  Steven Adams, SHZMI Deinze
-  Dirk Broodcoorens, Sint-Augustinus Brakel
-  Valérie Haegeman, Sint-Bavohumaniora Gent
-  Pascal Martens, VBS Scheppers Wetteren
Mieke Vermassen, VBS Balegem

Drie prominente sprekers aan het woord: ons 40ste verjaarfeest staat hier in de schijnwerpers!

     
Provinciegouverneur André Denijs was blijkbaar vroeger ook actief in de ouderwerking op de school van zijn kinderen. Het belang ziet hij er zeker van in. Hij vindt het zelf jammer dat politieke partijen hier te weinig aandacht voor hebben!
Vicaris Van der Kelen, zelf geen ouder (zou een beetje moeilijk zijn) had het dan meer over onze samenwerking met het bisdom. Een zegen voor onze inspiratie. En het belang van ouders en ouderverenigingen om onze kinderen en jongeren een volwaardig en echt maatschappijbeeld mee te geven.
Mieke Van Hecke
, eveneens ouder en ervaringsdeskundige in ouderwerking, gaf de slotspeech. Ze werkt al gedurende vele jaren met VCOV en sprak dan ook heel lovend.
 

Tot slot doet Ruth Labee, VCOV-coördinator voor de Federatie Oost-Vlaanderen, nog een warme oproep om toe te treden tot de stuurgroep Oost-Vlaanderen die ook deze avond alweer goed georganiseerd heeft en vlot liet verlopen.

Enkele oudgedienden van N.C.O.V., federatie Oost-Vlaanderen uit de jaren '80 en '90 kwamen het verjaarfeestje vervoegen. V.l.n.r.:

Nicole Formesyn (gedreven coördinator voor de Oost-Vlaamse Federatie in de periode 1994-98),
Frank Pauwels, engagement vanaf 1995-96 tot 2005. Voorzitter vanaf 1999,
Etienne Ruys, eveneens (ruim?) 10 jaar geëngageerd geweest. Is ook een tijdlang ondervoorzitter (vanaf 1996) en voorzitter ad interim geweest,
Francine Huylebroeck, de kranige dame die in de jaren '80 "op vrijwillige basis" het eerste secretariaat van de N.C.O.V. - Federatie Oost-Vlaanderen (in de Peperstraat in Gent) opstartte en bemande, die immer vlijtig het verslag maakte van de regiovergaderingen, etc., etc. Een waar icoon van de VCOV!,
Wilfried Clemeur, ook al komende uit de jaren '80. Voorzitter van 1990 tot 1996,
Lucien Wauters, DE ouderdomsdeken van dit gezelschap!
Al vernoemd als lid van de Raad van Beheer in het BS van 18 maart 1982.
Ook vernoemd als voorzitter in het BS van 1 oktober 1987,
Lilian Bracke, heeft in de Oost-Vlaamse federatie meegedraaid tot 1992,
Eddy De Witte, ook al iemand vanuit de jaren '80. Ondervoorzitter (BS: 8 feb. 1990). Bleef geëngageerd tot 1992,
Jean-Marc Cosyns, eerste vermelding in het BS op 8 februari 1990. Secretaris-penningmeester vanaf 1992. Tot 2000 lid van de toenmalige federatieraad.
Alain Decock, eerste engagement in 1993-94. Ondervoorzitter vanaf 1995-96 tot 2006.
Niet op de foto: Paul Beellaert. Op de valreep verontschuldigd: Norbert Van Daele.

Ook verontschuldigd:
Lieve Bockaert, engagement tot schooljaar 1992-93,
Jean-Pierre Haegeman, 1995-96, heeft nog een tweede VCOV-leven gekend, m.n. in de periode 2004 - 2008.
Ghislain Van de Velde, ruim een decennium lang lid van de Raad van Beheer tot 1998-99,
Nico Capriau, de (ook al gedreven) coördinator voor de Oost-Vlaamse Federatie in de periode 1998-2001,
Christiaan De Paepe, 1993-96.

Volgt een uitgebreide receptie

 

 

   

  

 

Enne, ere wien ere toekomt:

Het werkgroepje dat de editie 2010 van de slotavond voorbereide en uitwerkte.
Veel werk werd m.a.w. geleverd door:
Els, o.m. printen van de badges tot de laatste uren voor de start,
Geert W., o.m. enthousiasmeren en motiveren van ons allen en de speech,
Ruth, de VCOV-medewerker voor Oost-Vlaanderen, die duizend en één dingen voor elkaar kreeg,
Vincent, draaiboek en algemene coördinatie.

Alle lof tenslotte ook voor de andere stuurgroepleden:
Annemie voor het fantastische onthaal en dat ze er toch bij was ondanks de verjaardag van haar zoon!
Bartel voor de handtekening die er voor zorgde dat we een gratis muziekgroepje hadden,
Danny voor het aanspreken van de gastsprekers en bijhorende ontvangst,
Geert N. voor de schitterende sfeerfoto’s,
Katelijne voor het ontwerpen van het eticket van de cuvée VCOV,
Luc voor het mobiliseren van de oudgedienden, voor de foto's en de realisatie ook van de webpagina met deze (foto-)reportage,
Marc voor de fantastische catering die ons liet genieten van een glaasje cava met bijhorende, verfijnde hapjes van scampi’s tot carpaccio, het beste van wat er in de aanbieding was !;),
Peter voor het mobiliseren van vele ouderverenigingen om VCOV te leren kennen in regio Eeklo,
Ann voor het leggen van sociale contacten en enthousiasmeren van de ouderverenigingen, ook voor de bediening tijdens de receptie.

Iedereen droeg zijn steentje bij. Samen zijn we een sterk team, dat algemeen de dienst uitmaakt bij VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen, vzw!

Enkele quotes

uit het gastenboek:

Deze avond was een aangename eerste ervaring! We worden zeker lid van deze enthousiaste VCOV!

Een boeiende avond. Leuk om onze achterban ouderraad, schoolraad over in te lichten. VCOV, altijd een geslaagde avond!

Dit is mijn eerste kennismaking met VCOV, na een 1e jaar lid van de ouderraad. Leuk om te zien dat we onderdeel zijn van een “grote familie” en ondersteuning en inspiratie kunnen vinden bij “ervaren collega’s”. Bedankt om er te zijn! En proficiat met de 40e verjaardag!

enkele andere reacties:

"Het was een goed gevulde en aangename avond! Tof om eens een praatje te doen met andere ouders.
Ik heb al een aantal keer een kijkje genomen op jullie mooie en zeer overzichtelijke website. Daar zal ik zéker gebruik van maken.
Bedankt en tot later.
". Isabelle De Smedt, voorzitster oudervereniging Basisschool Sint-Jozef.

"Ik vond het een boeiende avond met een kwaliteitsvol aanbod en echt professioneel naar voor gebracht!
De nieuwe VCOV is er echt! Oprecht van harte gefeliciteerd! Samen goede vaart!
Met vriendelijke groeten
". Carlos Haerens, Directeur Diocesaan Onderwijsbureau.

"Dag Ruth,
Ik was onder de indruk van de professionaliteit die jullie maandag ten toon hebben gespreid. Proficiat daarvoor. Veel succes nog met de werking.
Met vriendelijke groeten
" ...
"Het heeft me ook echt deugd gedaan om iedereen nog eens terug te zien!
BEDANKT voor de uitnodiging! Echt leuk dat jullie ook aan ‘oud’-gedienden hebben gedacht. Ik wens jullie allen het beste toe. 
Mochten jullie in de toekomst eens nood hebben aan de expertise van een onderwijsopbouwwerker (betrekken van kwetsbare ouders bij het onderwijs) dan weet je me wel te vinden, niet?
Ik kijk alleszins al uit naar een volgende gelegenheid (45 jaar VCOV?) om samen het glas te heffen en eens bij te praten.
Hartelijke groeten
". Nicole Formesyn.
N.v.d.r.: Nicole was VCOV-medewerker, tevens coördinator voor de Federatie Oost-Vlaanderen in de periode 1994-1998.

Als da geen mooi verjaarfeestje was !!!

------------------------------------

Verslagen van andere info- en vormingsactiviteiten dit schooljaar:

7/06 Slotevenement 4/05 P. Smet Aalst 8/02 Diversity 2/02 Gehoorschade Nieuwjaarsreceptie 19&26/11 Schoolraad 27/10 Plasproblemen 30/09 Financies

Andere schooljaren:

2013-2014 2012-2013 2011-2012 2010-2011 2009-2010 2008-2009 2007-2008 2006-2007 2005-2006 2004-2005 2003-2004 jaarafsluiters

Voor de homepage van VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen, klik hier.