VCOV-nieuwjaarsreceptie 2010
met uitreiking van de prijzen "OUDERVERENIGING van het JAAR"
- Haasrode, 29 januari 2010 -

 

Fotografie (copy right): Luc Bauwens en Geert Neetens.

Reacties? Mail de webbeheerder; klik daarvoor hier.


Etienne Schouppe, Staatssecretaris voor Mobiliteit,
bij deze uitgenodigd voor de uitreiking van de prijzen
'Oudervereniging van het Jaar'.
Het thema dit jaar: "U doet het toch ook veilig?"

     Startpagina

Van dit evenement werd een filmpje gemaakt. Klik daarvoor hier.


Enkele VCOV-medewerkers (vrnl): Karin Lemmens, Kim Bogaerts en Kelly Van Tricht.

Verwelkoming door Jos Goffin, voorzitter van VCOV nationaal
en huldiging van Mieke Anthonis, 35 jaar medewerker bij VCOV (administratie en logistiek)

                      

'Onthullen' van het nieuw embleem van de VCOV

  

De algemeen directeur Daniel de Raijmaeker aan het woord

"Al voor de 6de keer organiseerde de VCOV de wedstrijd “Wie wordt de oudervereniging van het jaar” om de goede werking van de Vlaamse ouderverenigingen in de kijker te zetten. Dit jaar belonen we de ouderverenigingen die op het vlak van verkeersveiligheid bijzonder origineel en standvastig uit de hoek kwamen. 26 ouderverenigingen uit Vlaanderen namen deel aan de wedstrijd en het was een verkiezing waar een aantal opvallende trends kunnen opgemerkt worden… 
1. Er zijn bijzonder veel ouderverenigingen actief rond verkeersveiligheid. Zelden heeft de VCOV zoveel kandidaturen binnengekregen. We stonden echt wel paf van de professionaliteit van de dossiers en de duurzaamheid van de acties. De Vlaamse ouderverenigingen zijn intensief bezig met verkeersveiligheid: geen éénmalige acties, maar gedreven, planmatige en resultaatsgerichte sensibiliseringsacties voor leerlingen en ouders. 
2. Originaliteit is troef bij de verkeersacties. Van ‘Florke Fluo’ tot ‘Zoen en Vroemzones’ over ‘versierde voetpaden’ tot ‘Fluo-halloweentochten' en ‘Fata Morgana verkeersweken’: er staat werkelijk geen rem op de creativiteit van ouders om de schoolgaande jeugd bewust te maken van de gevaren op de weg. 
3. Vlaanderen zal fluo kleuren de volgende jaren. De zichtbaarheid van onze fietsers is overduidelijk prioriteit nummer 1 in alle verkeersacties. Er zijn ontelbare initiatieven om de fluohesjes aan de man te brengen, om die fluohesjes zo “hip” mogelijk te maken, om alternatieven zoals rugzakcovers uit te werken, enz… 
Zien en gezien worden is een must, maar hoever kan je hierin gaan? Moet het dragen van fluohesjes verplicht worden? 
Die laatste vraag is natuurlijk essentieel… als ouderkoepel beseffen we dat niemand zit te wachten op nog een gebod erbij. Het verplicht dragen van fietshelmen is na al die jaren nog steeds niet overal afgedwongen en blijkt quasi oncontroleerbaar. 
Langs de andere kant zijn we ons ervan bewust dat enkel sensibiliseringsacties rond het dragen van fluohesjes niet voldoende zijn om het aantal jonge verkeersslachtoffers te verminderen. We willen dus een stapje verder gaan: vanaf het moment dat het donker wordt en het fietslicht aanmoet, is een fluohesje of strip of kleefband geen luxe maar een noodzaak! Bovendien willen wij er ook en vooral voor pleiten dat ouders zelf het goede voorbeeld geven en ook goed zichtbaar op de fiets stappen. Als hierover wetgevend initiatief genomen wordt, dan zullen wij dit
steunen.
"

Uitreiking prijzen "OUDERVERENIGING van het JAAR" door Etienne Schouppe, staatsecretaris voor mobiliteit

Klik hier voor een overzicht van alle inzendingen.

- laureaat basisonderwijs: de oudervereniging van KBO Bevere
met het project "KBO Bevere ziet mij graag"

Het project

Onze vereniging zet zich reeds een aantal jaren actief in om de verkeersveiligheid in de schoolomgeving te verhogen. Kinderen moeten veilig van en naar school kunnen gaan, liefst te voet of per fiets. Daarbij moeten ze maximaal gezien kunnen worden door de automobilisten die zich hoffelijk en rustig behoren te gedragen. Voor dit schooljaar hebben we met de vereniging een project uitgewerkt en reeds uiteenlopende acties georganiseerd onder het motto “KBO Bevere ziet mij graag !”.
Het project werd door het Verkeerscomité KBO-Bevere als onderdeel van de oudervereniging opgesteld en bestaat uit 5 thema’s. Elk thema wordt telkens gedurende 2 maanden in de verf gezet

September- oktober: Heb je vandaag jouw auto nodig?
We proberen steeds de leerlingen te stimuleren om te voet of met de fiets naar school te komen. Zo kunnen we dagelijks rekenen op onze gemachtigde opzichters om kinderen veilig te laten oversteken. Verder worden ook dagelijks begeleide rijen gevormd en fietspools gemaakt.
Op 22 september organiseerden we onze strapdag. In de verkeersvrij gemaakte Kortrijkstraat hebben alle leerlingen aan sport en spel kunnen doen. Accent lag op het fietsparcours om de oudere leerlingen nog beter met hun tweewieler te leren omgaan.
Verder maakten leerlingen van 5de en 6de de verplaatsing naar het zwembad met de fiets in plaats van met de bus. Andere uitstappen zoals die in de cultuurweek (laatste week september) werden eveneens per fiets of te voet geregeld!
Tevens hadden we rond dit thema eerder op het jaar ‘Voor elke dag een wiel’ georganiseerd. Op die dag hadden we 8 fietspools aangelegd en iedereen aangespoord om op die dag met de fiets te komen. De bedoeling was om minstens 365 wielen op de speelplaats te hebben. Het waren er 443! De fietsbehendigheid wordt ook door de oudervereniging tweejaarlijks getoetst aan een fietsexamen. De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar leggen een parcours van een drietal kilometer af door de stad, waarbij onze leden op de gevaarlijkste punten het fietsgedrag van de leerling beoordelen.

November – december: Ben ik zichtbaar in het verkeer?
Om zichtbaar te zijn in het verkeer vooral tijdens deze donkere maanden is het dragen van fluovestjes een echte must. Daarom delen we gratis aan elke leerling fluovestjes en boekentasjassen uit voorzien van de slogan “KBO Bevere ziet mij graag”.
Door verschillende leuke “controle”-acties toetsen we met het verkeerscomité of de leerlingen de vestjes dagelijks gebruiken. Zo werden er 1 week fluotellingen georganiseerd waarbij de klassen met procentueel de meeste fluovestjesdragers een prijs in ontvangst mochten nemen.
Op 13 december werden “de fluovestjesdragers” van onze school extra beloond. De oudervereniging hield dan de schaatspiste open op de Markt van Oudenaarde. De leerlingen van KBO-bevere die fluo aanhadden
mochten de piste op voor één “symbolische” euro. Deze actie was wederom een groot succes.
Op de door de school georganiseerde ‘Kaas- en Wijnavond’ verzorgden wij met het verkeerscomité een fluozoektocht. Kinderen moesten met hun zaklamp op zoek naar fluoplaatjes waarmee ze dan een rebus moesten oplossen. De bedoeling is leerlingen op een speelse manier aanleren dat Fluo helpt om gezien te worden.
Naar jaarlijkse gewoonte organiseerden we ook een Fluo-Halloween tocht.
Deze begeleide rij met stopplaatsen is telkens een groot succes te noemen.
Leerlingen verkleden zich en dragen een fluovestje. De vereniging zorgt telkens voor de nodige randanimatie. De begeleide rij naar school stond die dag dus extra in de kijker en is zeker niet onopgemerkt voorbij gegaan!

Januari-februari: “Hoffelijke automobilisten aan de schoolpoort”.
Zoals reeds meerdere keren het geval was, zullen ook in deze maanden boetes worden uitgedeeld door de zesdes van het KBO-Bevere aan automobilisten die verkeersregels aan hun laars lappen.

Maart- april: Gebruik het zebrapad
Als verkeerscomité hebben we ervoor gezorgd dat de gemeente voetjes zal laten drukken op de voetpaden die naar de zebrapaden leiden.

Mei- juni: Snelheid aan de school
Er zal door de politie van Oudenaarde een snelheidsmeting gebeuren rondom de school. De oudervereniging heeft ook Bi-flash verkeersborden aangevraagd aan de gemeente en deze zullen begin mei geinstalleerd worden.

OUDERVERENIGING: KBO Bevere Oudenaarde
CONTACTPERSOON: Didier Van de Velde
E-MAIL: didiervandevelde@scarlet.be

- laureaat secundair onderwijs: de oudervereniging van het Sint Martinuscollege Overijse
met het project "Met helm en fluo ben je wijs en wint je klas misschien een prijs"

Het project

Door middel van een wedstrijd tussen klassen van de eerstejaars secundair onderwijs, wil de ouderraad het gebruik van helm en fluohesjes verhogen bij die leerlingen. De wedstrijd wil op die manier bij de fietsers meer veiligheid aanbieden. Helm- en fluogebruik zijn daar heel nuttig bij.
Studies hebben dat uitgewezen. Wij willen het gebruik ervan COOL maken.
De 10 eerstejaarsklassen zullen tegen elkaar de wedstrijd aangaan. Alleen de fietsers worden geteld.
Wij denken dat ook de niet-fietsers de wedstrijd zullen volgen, al is het maar voor de 150 euro die per winnende klas voor een klasactiviteit zal mogen gebruikt worden.
Een ander initiatief ivm de fiets is de bouw van 2 overkappingen om de fietsenrekken van de 3e graad droog te houden.

OUDERVERENIGING: SMO Overijse
CONTACTPERSOON: Filip De Troij
E-MAIL: fdetroij@telenet.be
WEBSITE: www.smo-vzw.be

Speciale prijs: XIU

XIU (westvlaamse sms-taal voor "ik zie u") is een samenwerkingsverband van ouderverenigingen die van het creëren van een maatschappelijk draagvlak voor het dragen van fluohesjes haar streefdoel heeft gemaakt.

Het project

Wij zijn een net- en schooloverkoepelende oudervereniging die de fietsende tieners wil sensibiliseren tot het dragen van fluohesjes vanaf het moment dat ook het fietslicht aanmoet.
Wij werken steeds samen met de leerlingenraden die op elke XIU-dag hun eigen fluo-acties binnen de schoolmuren voorbereiden.
Wij dienden een parlementaire vraag in tot verplichting van het fluohesje vanaf het moment dat het fietslicht aanmoet. Momenteel contacteren wij vele Vlaamse scholen met de vraag om zich aan te sluiten bij XIU zodat een breed maatschappelijk draagvlak tot verplichting kan gerealiseerd worden.
 Politiek luik van onze actie beoogt een verplichting van het fluohesje voor jongeren tot 18 jaar vanaf het moment dat fietslicht (en/of autolichten) aanmoet.
 Staatssecretaris E. SCHOUPPE vroeg ons een breed maatschappelijk draagvlak te creëren en daarom contacteren wij vele Vlaamse secundaire scholen om aan te sluiten. Wij contacteren de scholen via de ouderraad die dan samen met de directie beslist of zij mee in het project stappen. Elke school die aangesloten is ontvangt een vlag met ons logo. Op die manier hopen wij vele oranje vlaggen te laten wapperen over het Vlaamse land. Later willen wij Wallonië bij het project betrekken. Momenteel tellen we 50 XIU-scholen.
 Wij schrijven de aangesloten ouderraden aan en vragen hen om de leerlingenraden te laten nadenken over de fluo-acties. Wij geloven in acties die door de jeugd zelf gedragen worden maar tegelijkertijd ondersteund worden door ouders en leerkrachten.
 Via een schrijven aan alle schooldirecties vragen wij om 2 fluoactiedagen aan te stippen op de activiteitenkalender. Wij geloven heel sterk in deze “gezamenlijke” aanpak: in ALLE scholen en op EENZELFDE moment, dan moet niemand met de vinger worden gewezen. Dankzij deze 2 XIU-actiedagen in de donkere maanden proberen wij de tieners sterk te mobiliseren tot het dragen van fluohesjes.

OUDERVERENIGING: XIU
CONTACTPERSOON: ANN GRYMONPREZ
E-MAIL: xiu.jtvoi@gmail.com
WEBSITE: www.xiu-jtvoi.tk

We hopen dat deze en alle andere ouderverenigingen in deze VCOV-prijs de erkenning vinden die ze verdienen en de energie putten om voort te gaan met hun begeesterende en uiterst zinvolle acties.

Met dank aan onze milde sponsors: Boudewijn seapark, uitgeverij Davidsfonds, uitgeverij De Eenhoorn, Jeugd en Muziek, Kapitein Winokio en Boek.be.

Toespraak door staatssecretaris Etienne Schouppe

     

Hieruit:

België kent jaarlijks 116 verkeersdoden per miljoen inwoners en staat daarmee in het Europa van de 15 op de 13de plaats als het op verkeersveiligheid aankomt. Elk jaar zijn er ruim 1000 verkeersdoden en daar komen dan nog eens 5600 zwaar- en lichtgewonden bij. De staatssecretaris betoogt dat er dringend iets moet gebeuren op het vlak van de verkeersveiligheid en wil, tegen eind dit jaar, komen tot maar 750 verkeersdoden -in 2015 zelfs tot 500-, om op die manier alvast het verschil met de ons omringende landen goed te maken. Dit moet lukken door o.m. de schoolgaande kinderen middels fluo zichtbaarder te maken in het verkeer. De staatssecretaris wil dan ook het dragen van fluohesjes verplicht maken voor kinderen uit het basisonderwijs, en wel tussen 1 oktober en 31 maart, van 16 uur tot 9 uur. Elk verkeersslachtoffer is en blijft er een teveel! 

En verder ...


De delegatie uit de Federatie Oost-Vlaanderen (vlnr): Marc met echtgenote,
Geert Neetens, Danny en echtgenote van Geert, Bartel en Annemie.
Geert Watteyn haalde het niet wegens kwalijken autopech.
En Luc staat er ook nie op want die nam de foto.
Voor de rest, gong -zo te zien- alles best...


Ruth Labee en Linde Brewaeys, twee
respectievelijke medewerkers van de
Oost-Vlaamse VCOV-federatie.


en Annemie: (alweer) NIE TE DOEN !!!

Toemaatje: de Nieuwjaarsbrief uit New-Limburg

Voor het voorbij 2009,
graag de afsluitingszegen.


voorgelezen door Katty Verhaeghen

En zoals beloofd in 2010,
zouden we graag vernieuwing zien.

’t Kraslotje van de VCOV was fijn,
nu aftellen naar ’t geheim.

Maar ook wensen wij als federatielid,
in ons team wat meer pit.

De VCOV wordt misschien nu positiever bekend,
welke rol dan nog met ons engagement?

De DPCC- en VCLB-vertegenwoordiging is in bloei,
een vernieuwde invullingsgroei….

Dus ook meer federatieleden,
uit verschillende Limburgse steden.

Gaan werken aan een infotheek,
interessant voor elke leek.

Brainstormen rond een home-party aan ons gevraagd,
Interessant, vernieuwend maar zeker gewaagd!

Maar als ouder in mijn school,
wil ik schieten in de goal.

Wil ik een applaus,
en niet altijd de saus.

Als supporter van mijn kind,
is de directeur niet altijd goedgezind.

De mening van andere ouders overbrengen,
is niet altijd uw sympathiek statement verlengen!

Mijn vertegenwoordiging in de schoolraad,
vraagt ondersteuning in woord en daad.

Altijd aanwezig zijn op DIE vergadering,
zorgt voor extreme gezinsvoorbereiding.

Geen serie kunnen volgen op de TV-buis,
het verwijt : “Meer weg , dan thuis!!!”

Maar toch moedig en zonder hyperventileren,
andere mede-ouders motiveren,

om zich te blijven inzetten
… dus VCOV : goed opletten!

Als wij morgen moedig aanbellen,
de zin van engagement vertellen.

Zorg dan voor inhoud, kennis en motivatie,
wordt een VCOV-Tips- en Info-STATIE !

Zorg voor een continuïteit in het VOORTBESTAAN,
Beloon de ouders die reeds zijn voorgegaan,

de eerste steen hebben gelegd,
in de toekomst hebben belegd.

OPKWAMEN voor beweging op school, gezonde voeding, voor- en naschools opvang, gewicht van de boekentas, vernieuwing in schooluitstappen, contacten tussen ouders en school, duidelijkere rapportering, drempelverlagend werken, kind-gestuurde richtingen, kansarmoede, Sinterklaasgebeuren, aandacht voor nieuw-samengestelde gezinnen, maximumfactuur, eindtermen, zwart geld, extra luxe in de klassen, speelplaatsverfraaiïng, veiligheidsbeleid in en rond de school, belang van VCLB, zorgleerkrachten, … EN

EN NEEN gene bang,
de tekst wordt nu te lang.

Wat ik ben vergeten,
zullen velen van jullie zelf weten!

MAAR blijf opkomen voor je kind, voor jezelf als ouder, laat je horen in je school, in je oudercomité, in je ouderraad, je schoolraad, je medezeggenschapscollege, in eender welke schoolparticipatie EN dan weten dat je niet alleen bent, is de beste motivatie voor al je inzet, ook al is dat soms met vallen en opstaan!

Dus beste VCOV, dit was onze nieuwjaarsbrief,
voor ons geen centje, maar nieuw schrijfgerief!

Daniel, ’t zijn de Limburgse federatieleden die dit vonden,
en die in Leuven op 29 januari 2010 rond U stonden.

En verder ...

  
Over de stijfheid van karton, over het afronden van de hoekjes van visitekaartjes, ..., over hoe de koe bij de horens te vatten, etc., etc.

------------------------------------

Verslagen van andere info- en vormingsactiviteiten dit schooljaar:

7/06 Slotevenement 4/05 P. Smet Aalst 8/02 Diversity 2/02 Gehoorschade Nieuwjaarsreceptie 19&26/11 Schoolraad 27/10 Plasproblemen 30/09 Financies

Andere schooljaren:

2013-2014 2012-2013 2011-2012 2010-2011 2009-2010 2008-2009 2007-2008 2006-2007 2005-2006 2004-2005 2003-2004 jaarafsluiters

Voor de homepage van VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen, klik hier.