INFOAVOND over GEHOORSCHADE BIJ JONGEREN
door Prof. Dr. Vinck, audioloog UGent
- maandag 11 oktober 2010 -

Startpagina

Op 2 februari j.l. organiseerde de Oost-Vlaamse VCOV-federatie in samenwerking met 12 Gentse scholen een vormingsavond rond gehoorschade. Spreker van dienst was Prof. Dr. Vinck, audioloog verbonden aan het UZGent die een beklijvend pleidooi hield voor het voorkomen van gehoorschade in het bijzonder bij jongeren. Voor terugblik, klik hier. De interesse hiervoor en de opkomst bleek dermate groot dat uitgekeken werd naar meer van dat voor in de andere Oost-Vlaamse regio's.

Op maandag 11 oktober werd voor de tweede keer een info- en vormingsavond over dit inmiddels meer en meer maatschappelijk 'doorklinkend' thema georganiseerd, voor de gelegenheid in Sint-Niklaas, in het Instituut Heilige Familie. Dit gebeurde andermaal in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen en -in dit geval- met enkele scholen uit Sint-Niklaas aangesloten bij de Oost-Vlaamse VCOV-federatie: TI Berkenboom, Technisch Instituut Sint-Carolus, SJKS, OLVP humaniora, OLVP handel, Pius X Kruibeke, Berkenboom Heistraat, Heilige Familie secundair, Heilige Familie basis.

De opkomst was alweer groot. Niet minder dan 213 deelnemers, o.m. uit 7 scholen in Sint-Niklaas, hadden 'oren' naar 'horen'.
Onder die deelnemers ook 46 leerlingen. Onder hén ook een aantal hogeschoolstudenten die zondermeer de weg hadden gevonden naar dit vormingsevenement. Moét kunnen!

Bart Vinck is professor audiologie aan de UGent en doceert eveneens aan de universiteit van Pretoria (Zuid-Afrika).
Hij is verbonden aan het UZGent, o.m. als directeur van het Centrum voor Gehoor- en Spraakrevalidatie - audiologie.

En geschiedt:

# Onthaal vanaf 19.30 uur met o.m.

   Gehoortesten (zgn. 'versta-testen') (Laperre)

Enige illustratie hiervan, vind je hieronder:

     

     
Jong en oud ondergaan de gehoorstest uitgevoerd door de medewerkers van de firma Laperre.

Geïnteresseerd in aangepaste oordopjes? Aanwezigen kunnen 5% korting krijgen bij Lapperre.
Het volstaat deze pagina af te printen en voor te leggen bij de aanschaf ervan.

# 20.00 uur: verwelkoming door:

<  Nicole Vermeulen, de voorzitter oudervereniging Heilige Familie secundair,

 

en Ruth Labee, coördinator VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen  >

Hoe vaak zeggen we niet tegen zoon of dochterlief "Zet dat ding eens een beetje stiller".
Hoe ouder je wordt, hoe slechter je hoort. Dat is een feit, maar dat verminderde gehoor kan ook veroorzaakt worden door andere factoren, zoals te luide muziek bij concerten, in discotheken of op festivals, het verkeerd gebruik van Mp3-spelers en noem maar op.

Onze oren krijgen het de laatste tijd zwaar te verduren.
Graag het woord aan Prof. Vinck.

# Prof. Vinck aan het woord


Een ruim, ...

Een verslagje door de voorzitter van de ouderraad Heilige Familie basis.

‘We zijn niet goed bezig !’. Zo begint Prof. Vinck zijn uiteenzetting over het derde grootste gezondheidsprobleem bij jongeren. We maken onze oren, en die van onze kinderen kapot, en deze schade is onomkeerbaar.
Sinds 2005 erkent Europa het probleem van gehoorschade, maar duidelijke normen zijn er nog altijd niet. Zo hanteert men voor verschillende beroepsgroepen verschillende criteria, terwijl er vastgesteld is dat er gehoorschade vanaf 75dB optreedt (bij 99dB kan er reeds na 1min.12sec. blijvende schade zijn). 
Gedurende anderhalf uur worden we overspoeld door vaak beangstigende informatie, boeiend en gevarieerd gebracht door Prof. Vinck, zelf vader van zes kinderen. Hij is realistisch genoeg om vb. Mp3-spelers niet te bannen, maar tracht ons ervan te overtuigen er verantwoordelijk mee om te gaan en deze boodschap naar onze kinderen over te brengen.
Aan de hand van geluidsfragmenten, animaties en slides wordt het talrijk opgekomen publiek wel duidelijk gemaakt dat goede preventie een absolute must is. En deze preventie begint reeds als foetus in moeders buik (denk ook maar aan luidruchtig speelgoed, bioscoop, pyjamafuiven, …)
Enkele adviezen zijn bij mij alvast niet in dovemansoren gevallen : zet het geluid van je Mp3-speler maximum tot op de helft, zet een hoofdtelefoon op en gebruik goed op maat gemaakte oordoppen als je fuiven of festivals bezoekt.
Gehoorschade herstelt zich NIET, je kan er dus enkel mee leren leven, en dat kan soms verdomd moeilijk zijn !

  
maar ook een geconcentreerd publiek, jong en ouder...,

  

     
én vlijtig nota nemend.

# Korte pauze met mogelijkheid tot schriftelijke vraagstelling

  
met uiteraard een klaar en duidelijk antwoord.

Geïnteresseerden kunnen op vraag de powerpoint-presentatie van de spreker toegestuurd krijgen.
Mail daartoe naar RuthLabee@vcov.be

# Kennismaking met de actie van de Provincie Oost-Vlaanderen

Ook de Provincie Oost-Vlaanderen doet er iets aan!

De Dienst 'Preventie, Hulpverlening en Zorg' stelt infobrochures ter beschikking met o.m. een gehoortestje, uitleg over oren en horen, de schadelijke gevolgen van lawaai en tips allerlei om uw oren te beschermen.
Geinteresseerd? Mail naar preventie@oost-vlaanderen.be.

Op deze info- en vormingsavond kon men ook kennismaken met:
- de gehoorkoffer voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs ("Harry Haarcel Haat Herrie") en
- de doekoffer voor het secundair onderwijs ("Amai, mijn (H)oren").

Deze koffers worden door de Provincie gratis ter beschikking gesteld voor gebruik in het onderwijs en jeugdverenigingen.

   én advies o.m. over oordopjes, verstrekt, andermaal door de firma Laperre.

Hoeveel decibels krijgen uw oren te verwerken bij het 'beluisteren' van uw favoriete muziek uit uw i-Pod?
Een decibelmeter aansluiten binnen in uw oor is moeilijk realiseerbaar. Maar plug uw Mp3-speler eens in in het oor van deze dummy en kom aan de weet met hoeveel decibels uw muziekapparaat het middenoor, en vooral de haarcellen van uw binnenoor, bestookt en irreversibel vernietigt !!!

# Nakaarten bij een drankje

Dit kan en gebeurt ook.

Enkele interessante websites

http://www.oorcheck.nl/,

http://www.hoortest.nl/hoortest.html met een gehoortest voor volwassenen.

Quotes uit het grote VCOV-boek van de Oost-Vlaamse federatie:

"Heel interessante en boeiende spreker. Nuttig!!!"; "Heel interessant en boeiend!"; "Zeer duidelijke en boeiende uiteenzetting."; "Het was zeer leerzaam.".
• "Het was heel erg boeiend om Dhr. Vinck te aanhoren. Wel is het een feit dat je met gehoorproblemen wel altijd alleen blijft staan. Het is altijd jezelf tegen de rest van de wereld.", Ivan.
"Proficiat voor dit initiatief. Hopelijk worden de jongeren een beetje wijzer en helpen de onderwijsmensen ook onze kinderen te beschermen tegen geluidsoverlast. ".
"Avond die zal nagalmen, bij mij thuis en bij ons op school.", Luc V.H., Mariagaard Wetteren.
"Een fantastische voordracht in onze school Heilige Familie te Sint-Niklaas. Vooral leuk en confronterend gebracht. We zijn wakker geschud en nu ga ik met veel voorbeelden onze jongeren motiveren om met minder lawaai te genieten van geluid! Bedankt!", S. Mulkens, leerkracht biologie.
"Heel interessante avond gebracht door een vlotte spreker. Aangenaam om naar te luisteren. Zeker ook een voordracht voor de jongeren. Bedankt om ons de kans te geven dit te organiseren.", Christel D’Hondt.
"Dit was een zeer geslaagde avond. Een avond die beslist ook voor jongeren zeer interessant zou zijn. Proficiat.", Vermeulen Nicole, voorzitter ouderraad Heilige Familie.

Nog enkele reacties:

"Beste Ruth,
Veerle en ikzelf waren er ook en we waren het eens dat dit een echt hoogstaande presentatie was; boeiend, entertainend en af en toe op de juiste wijze shockerend. Niet belerend maar toch leerzaam. De afwezigen hadden absoluut ongelijk.
We zouden graag ook met jullie samenwerken om ergens begin volgend jaar een ouderavond te organiseren met één of meerdere sprekers. We overleggen eerst nog intern welk thema onze voorkeur geniet en komen daarna zo snel mogelijk aankloppen.
Mvg, Luc van Landeghem, Ouderraad OLVP
"
.

"Dag Ruth,
Ik vond de info-avond zeer boeiend en leerrijk. De toelichting van prof. Vinck was zeer geanimeerd en duidelijk. Ik denk dat elke ouder er iets van heeft opgestoken. Over deze avond wordt zeker feedback gegeven op de komende ouderraad van het OLVP en misschien vinden we wel een mogelijkheid via de school de aandacht van de leerlingen te vestigen op deze problematiek.
Met vriendelijke groeten, Veerle Bydekerke, Ouderraad OLVP
".

verslaggeving door:
- Luc Bauwens, lid stuurgroep Oost-Vlaanderen, secretaris VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen en webbeheerder, hoofdredactie,
- Ruth Labee, medewerker VCOV nationaal, coördinator VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen,
- Bieke Van Haver, voorzitter van de ouderraad Heilige Familie basis.

fotografie en samenstelling van deze pagina: Luc Bauwens.

------------------------------------

Verslagen van andere info- en vormingsactiviteiten dit schooljaar:

31/05 Slotavond 24/03 Plasproblemen 01/03 Oudercafé 15/02 Motiveren Nieuwjaarsreceptie 15/11 Games 11/10 Gehoorschade 27/09 Oudercafé

Andere schooljaren:

2013-2014 2012-2013 2011-2012 2010-2011 2009-2010 2008-2009 2007-2008 2006-2007 2005-2006 2004-2005 2003-2004 jaarafsluiters

Voor de agenda van VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen, klik hier.

Voor de homepage van VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen, klik hier.