NIEUWS 2006

-------------------------------

JAAROVERGANG 2006-2007. Opnieuw een Zaffelaarse aangelegenheid

Enkele Bundertantes waren op het idee gekomen om, na de occasionele onderbreking van vorig jaar, de oudejaarsavondtraditie toch opnieuw 'en groupe' te laten doorgaan, en wel in Zaffelare. Voor 'de kado voor ons ma' werd een eenvoudig microgolfoventje voorgesteld, maar, na het napluizen van de eindejaarsaanbiedingen toch maar gekozen voor de Domo Combi microgolfoven uit de Colruyt colishop met 3 functies: microgolf, grill en hete lucht. Het eten, de menu, en de andere drukte zouden niet meer zijn zoals bij vroegere gelegenheden, maar, gewijzigde situaties nodigen uit tot creativiteit. Op zich is dat niet slecht. (12-31)

                 lees verder op de reportagepagina van 2006.

-------------------------------

NUMERO TIEN. Ook al op komst

Tja, waar oudejaarsavondse bijeenkomsten van kwetterende Bundertantes ten huize Bundervoet-Vermeulen in Zaffelare alweer goed voor zijn, ook de nonkels komen dan al eens aan de weet hoe het met de verderzetting van de familie gesteld is. En 't is maar een weet: de vlam daar in Lokeren is duidelijk in de pan geslagen met een broertje of zusje voor Otta in het vooruitzicht. Het worden er dus twee voor Bram en Lotje, zes voor Bert en Rit en tien voor de mémé, de overgrootmoeder uit Zaffelare. Niet dat het aantal een absolute waardemeter is, maar 't kan toch al beginnen tellen hé! (12-31)

-------------------------------

FURIBUNDUS, een uitbundige joint-venture van Furianters en Bunders in Bellewaerde

Klonk het op het prikbord: alsdat ge allemaal in koor moogt komen zingen tijdens de Kerstvakantie in 't Bellewaerdepark van Greta Verbeke. Eten en drinken zijn gratis en, op de koop toe, wie twee dagen komt zingen, krijgt een Bellewaerde Park Pass waarmee hij/zij het hele seizoen 2007 onbeperkte toegang heeft tot het park. Wie maar één dag komt zingen, krijgt één vrijkaart voor 2007 en moet maar één keer een bezoek aan het park brengen. (12-31)

Dat leek mij een ideale gelegenheid om een dagje ontspanning en een zang te combineren. Na veel over-en-weergemail met de koorcollega’s van Furiant en over-en-weergebel met Greta werd onze kerstuitstap gepland voor zaterdag 30 december. Oorspronkelijk zou ons gelegenheidskoor Furibundus (Latijn voor ‘extatisch’) bestaan uit de drie begijnhofneefjes en een aantal Furianters, maar daar kwamen algauw twee enthousiaste tantes en een nonkel bij (Gaby, Roos en Walter), en in extremis besliste ook tante Lieve om mee te rijden. Hendrik, die die avond op de planken stond, werd vervangen door Hans, die we tot vlak voor het vertrek hadden moeten overtuigen mee te gaan. In deze bezetting vertrokken we zaterdagmiddag na de ontbijtrepetitie uit Gent, beladen met bundeltjes partituren, rood-zwarte kleren en jeneverflessen.
Bellewaerde was idyllisch gehuld in een laagje fakesneeuw. Aan de ingang stond het bezoek van Furibundus uit Gent al aangekondigd. Nadat we ons uitgeleefd hadden op enkele attracties, op een bankje onze rechtmatige portie pasta en tiramisù hadden verorberd en de Temsese delegatie hadden opgevangen, kregen we een kerstmuts op en vertrokken we om de meest intieme plaatsjes van het park met onze hemelse stemmen te gaan verblijden. Ondanks het overwicht aan bassen, was het resultaat bijzonder harmonieus. Na tweemaal driekwartier zingen, verlieten we uitgeput en uitgeregend de Westhoekse heuvels.

Sam Creve

-------------------------------

UW acte de présence in het EUROPEES PARLEMENT?

Dat kan, en nog op een zinnige manier ook.
ASOR is een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht in 1995 met als algemene doelstelling onderwijsmogelijkheden en levenskansen te scheppen voor de talloze wezen die slachtoffer werden van de genocide van 1994 in Rwanda. Begin dit jaar schonken we de nodige aandacht aan de werking van deze vereniging die op dat moment, op de gemetste fundering, de uitvoering van het opgaand metselwerk van een heuse beroepsschool in Kigali realiseerde. Inmiddels zijn we een klein jaar verder en is de constructie van de trappen en het metselwerk op het verdieping aan de beurt, alles op de eigengereide Rwandese manier van doen. Milde financiële steun van particulieren alsook van de Provincie Oost-Vlaanderen konden deze realisatie mogelijk maken.
Maar, ASOR denkt en werkt ook Europees aan de bewustmaking van de problematiek rond de toekomst van de generatie na de volkerenmoord van 1994 en is erin geslaagd een voet(je) binnen te krijgen in het Europees Parlement. (12-25)

Dieudonné Ntasinzira, die zelf zijn vader, een broer en een zus verloor in de Rwandese slachting van 1994, tevens voorzitter van ASOR vzw, (op de foto samen met Frank Schwalba-Hoth, belast met de communicatie binnen het Europees Parlement) kreeg de toestemming om, onder het partnerschap van de bevoegde diensten, een kleine conferentie met een sobere tentoonstelling te houden in een van de zalen van het Parlement. Een beetje spontane lobbying voor de goede zaak, nota bene in de tempel waarin over het Verenigd Europa beslist wordt, moet kunnen (daar hoeven niet altijd zotte kosten mee gepaard te gaan). Dat dachten wij ook:

Graag dus uw acte de présence in een familiale delegatie op 9 januari 2007 (18u30 - 20u30), als steun voor de sensibiliseringscampagne van ASOR vzw in het Europees Parlement.

Dit initiatief vindt plaats onder het peterschap van de Europarlementsleden Johan van Hecke (gekend Afrikaspecialist), Toine Manders en Anne Van Lancker. Hun uitnodiging vind je hieronder.

Invitation: "Survivants du Génocide Rwandais" (Mardi, Jan 09, 18.30, PE)

La coexistence des trois ethnies Hutu, Tutsi et Twa n'as pas toujours été facile au Rwanda. Après plusieurs décennies de massacres, le génocide de 1994 coûta la vie à plus d'un million de Tutsis et de Hutus modérés. Afin de scolariser et d'assurer une formation professionnelle, l'asbl "ASOR" (www.asor-vzw.be), fondée en 1995, s'est engagée à assumer la prise en charge d' écoliers orphelins, comme l'encadrement de jeunes traumatisés et surtout des filles (mères) violées. Egalement, ASOR a lancé une campagne de sensibilisation pour les droits des enfants orphelins; une école de formation professionnelle et l'école technique de Kigali-Kicukiro en construction, participent de même aux missions pour lesquelles s'investit l'asbl. Ce travail a été effectué grâce aux contributions de bienfaiteurs particuliers, du Rotary et de la Province belge de Flandre orientale.
Nous vous invitons à partager cette expérience avec nous:

MPE Johan van Hecke, MPE Toine Manders, MPE Anne Van Lancker

"Une perspective pour les survivants du Génocide Rwandais - formation professionnelle et dignité humaine" (ASOR, asbl)
Photos, Présentation, Discussion (suivi d'un drink)
Mardi, 09 Janvier 2007
18.30-20.30
Parlement européen, Rue Wiertz 60, 1040 Bruxelles
Bâtiment Spinelli (ASP), rez-de-chaussée
Salons à côté du Restaurant des Membres

ALLEN DAARHEEN DUS!

EVENWEL: mocht je van deze enige gelegenheid gebruik maken om eens een voet te zetten in het (sub-)Walhala van Europa, de security van het Europees Parlement eist wél kennis te hebben van uw persoon. Dus: op voorhand opgeven van naam, geboortedatum en adres is een vereiste. Maak het u gemakkelijk en doe dit via een inschrijvingsformulier in dit web. Klik daarvoor hier. Voor een badge die u de toegang zal verschaffen tot het Altiero Spinelli-gebouw wordt gezorgd. REAGEER ASAP!

Wil je het nieuwsartikel over ASOR van begin dit jaar nog eens terugzien, klik dan hier. Vandaar kun je eventueel doorklikken naar de reportagepagina met het interview met Omer, de broer van nonkel walter, over de onderwijsproblematiek en 'school maken' in het moeilijke Rwanda.
Op het web van ASOR vzw, kun je ondermeer de pagina's met de stand van zaken i.v.m. de bouwwerkzaamheden in Kigali-Kicukiro bezoeken. Klik daarvoor hier. Eerstdaags worden de fotopagina's aangevuld met de resultaten van de huidige werkzaamheden aldaar.

-------------------------------

MIEKE zorgt voor 'vier op een rij' bij de VERBEKES

"De Verbeekskes en doen dat nog niet zo slecht" zal wel menigeen denken/gedacht hebben nu bekend raakte dat er ook bij de vierde loot aan de Verbeke-Bundervoettak op zijn beurt een nakomeling in de maak is. La vie s'enva, manifestément.
Niet alleen het achtste, maar ook het negende achterkleinkind van mémé Zaffelare komt aldus in zicht. Naar verluidt zou het voor juni 2007 zijn.
Wordt 'The Verbeke Grandchildren Recorder Consort' een illustere spin off van het legendarische Bunderorkest? (12-04)

Hier het berichtje van Mieke en Gert zelve:
Dag familie!
Gert en ik zijn zeer blij want wij verwachten ons eerste kindje!!
De geplande bevallingsdatum is 17/06/07. Het geslacht van onze toekomstige spruit houden we nog voor onszelf! Ik ben nu 12 weken ver en alles verloopt prima. Ik heb geen last van iets en voel me met de dag beter en beter!
Thanks en groetjes van Mieke en Gert

-------------------------------

Een schitterend kaarsken van de hand van Gerda voor een schitterend 2007Jaarovergang opnieuw in Zaffelare

Na een eenmalige onderbreking als gevolg van mémé-in-'t-ziekenhuisomstandigheden wordt de jaarlijkse oudejaarsavondtraditie in Zaffelare verder gezet. Tenminste dat is toch het leuke voorstel vanuit de kant van enkele tantes. Iedereen maakt ne 'quiche Lorraine', ne 'quiche Madeleine', ne 'quiche Myriam' of nen anderen quiche, als 't maar ne quiche is. Opgelet en gene zever: penanty is penanty en ne quiche is maar ne quiche als 't ne quiche is!
Een bekende chef werd reeds aangezocht voor het bereiden van een grote ketel exclusieve oudejaarsavondsoep en een bekend kunstenaar wordt geacht de nodige hoeveelheden van meerdere variëteiten geestrijk vocht in te slaan. Een visuele terugblik op het afgelopen Bunderjaar met o.m. de esbattementen van de Bundertantes wordt in het vooruitzicht gesteld. (12-01)

-------------------------------

HENDRIK speelt in Amadeus

Het theaterstuk met Herbert Flack en Aron Wade speelt van 10 t.e.m. 12 en van 17 t.e.m. 19 november in de Stadsschouwburg te Antwerpen en van 24 t.e.m. 26 november 2006 in de Capitole te Gent. De vrijdag en de zaterdag om 20u en de zondag om 15u.
Wie een kaartje wil, moet zich reppen op 077 37 38 39 of op www.musichall.be.

-------------------------------

ELS stelt tentoon

Van zaterdag 14 oktober tot donderdag 23 november 2006 staat in de COLP-ART GALLERY - GENT keramisch werk van de afdeling Functionele keramiek van het Deeltijds Kunstonderwijs te Gent tentoon. Daaronder werk van ons aller Els Bundervoet.
COLP-ART GALLERY bevindt zich in de Groendreef 51 te 9000 Gent en is geopend van dinsdag t.e.m.vrijdag, telkens van 9.00u tot 12.30u en van 13.30u tot 18.00u., op zaterdag van 9.30u tot 12.30u en van 14.00u tot 17.00u.
Meer info: tel.: 09 226 28 26 of, voor al een blik vooruit: www.colpaert-ceramic.be/colpart/colpart.htm. Men zegge het voors! (10-14)

-------------------------------

VERKIEZINGEN gemeenteraad Lochristi 2006

Eén jaar geleden dees tijd, kondigden we aan dat, voor de eerste keer in de geschiedenis van de familie Bundervoet-Vermeulen, één harer telgen de eed mocht afleggen om een mandaat als gemeenteraadslid in te vullen. In de oppositie weliswaar, want in een coalitie van 10 VLD-ers en 10 CVP-ers, zeker met een paar Vlaams Blokkers mede op de oppositiebanken, had je in deze constellatie niet veel 'te bassen'. Inmiddels is Lochristi zijn gang gegaan, én vonden ook daar op 8 oktober de gemeenteraadsverkiezingen 2006 plaats. (10-09)

De blauwen hebben het in het Vlaamse land over de hele lijn ongeveer laten afweten, maar traditioneel blauw Lochristi vormt hierop de grote uitzondering. Dit liberale paradepaardje behaalde daar met niet minder dan 51,83% van de stemmen de absolute meerderheid en kan (zal?) met zijn 16 zetels op een totaal van 27 zijn vroegere alles-koek-en-eicoalitiepartner CD&V (ook al in tegenstelling tot de algemene tendens twee zetels verloren!) bedanken voor verdere participatie aan het beleid en kunnen de traditioneel CD&V (CVP)-stemmende Zaffelaarse, Zevenekense en Beerveldse goedgelovigen het dan wel schudden.
Erger is het evenwel gesteld met de lijst GROEN! waarvan de enige zetel in de gemeenteraad bezet werd door nonkel Marc. Zij hebben een coalitie met LOVS (een samengaan van Onafhankelijken, vroegere VU-ers en Socialisten) van de hand gewezen en hebben het nipt niet gehaald op deze coalitie: met een stemmenverschil van amper 80 rijft ze het enig overblijvende zitje binnen en staan de groenen met 5,3% van de stemmen aan de kant. Lijsttrekker Marcus Bundervoet behaalde 115 voorkeurstemmen in Lochristi en 376 voor het district Lochristi, maar is toch ontgoocheld in de uitslag en vindt dat zijn ploeg wel wat meer steun verdiend had, vooral dan vanuit het landelijke Lochristi, om Zaffelare maar niet te noemen ...

-------------------------------

E 't es duidelijk een Bundervoetsen ...'t Is een HAAR en ze heet NORA

Op donderdag 5 oktober omstreeks 1 uur, schonk Vicky Hobbels het leven aan dochter Nora. Alles is vlot verlopen, bij zoverre dat nog geen etmaal later moeder en kind al thuis zijn in de Sterrestraat 238 in Lokeren. De maten: 3,465 Kg en 50 cm, zoals 't hoort. Bram en Peggy zijn peter en meter.
Een bezoekje kan, het liefst na een seintje op 0486 35 34 13.
Alvast een dikke proficiat aan de mama en papa Jo met hun eersteling, aan de oma en de opa met hun vijfde en aan de overgrootmoeder met haar zevende.
Op naar nummer acht. (10-06 - 09 - 10)

 

-------------------------------

LORE in Costa Rica

                 lees verder ... (reportage afgewerkt)

-------------------------------

Tekening Bert De PuydtBEGIJNHOFPROJECT

HENDRIK Lebon nodigt uit voor een 'uit de hand gelopen theekransje'!
Op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober 2006 vindt er in het Groot Begijnhof van Sint-Amandsberg een theaterproject plaats. Dat houdt in dat we op de thee gaan in verschillende huizen van het begijnhof waarbinnen ... (09-18)

Kunstenaars van divers pluimage brengen theater en beeldend werk in enkele Begijnhofhuizen en een gids toont de weg om het initiatief te ontdekken onder het genot van een taske thee en een plakje cake geserveerd door de behulpzame bewoners. Alle deelnemers werken kosteloos mee, maar krijgen de kans om iets vanuit hen zelf te creëren en te presenteren met een prachtig begijnhof als decor.
De rondleidingen starten aan convent Ten Hove in nr. 31, de zaterdag om 19u, 19.30u,
20.30u en 21u en de zondag om 16u, 16.30u, 17.30u en 18u. Er is een doorlopende tentoonstelling in de tuin van het convent in nr. 31, de zaterdag vanaf 18u. en de zondag vanaf 15u
Er is ook in de mogelijkheid voorzien voor het bekijken van een documentaire film van ene Tashi Norbu over een Tibetaanse schilder van de Dalailama tot het leven in Gent. De zaterdag speelt die om 19.15u, de zondag om 16.15u.
De tentoonstelling is gratis. Voor de rondleiding betaalt u de ronde som van € 1.00.
Inlichtingen zijn te verkrijgen op tel.: 09 229 25 23. Maar weet alvast:

"Als de kopjes over de thee buigen, kan het wel eens uit de hand lopen!"

Het Groot Begijnhof is te bereiken vanaf Gent-Dampoort, de Land Van Waaslaan op, eerste lichten rechts de Schoolstraat in, eerste lichten rechts de J. Roomsstraat. Daar is't.

Verslagske.
Eén van de drie had een droom van 'iets met theater'. Alle drie wonen ze in een Gents begijnhof, maar alle drie in een ander. De keuze viel op het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg. Daar ging het project plaatsvinden ..., 'iets met theater'. Maar 't is ietske meer geworden. 
Zowat alle kunstdisciplines droegen hun steentje bij:
Podiumkunsten (toneel en dans in de badkamer, zang in de douche, poëzie in de weide, haiku's (Jawel, van Freddy Taghon -hoe komen z'r bij?) en, op een zolder van één van de huisjes, zelfs een heuse goochelaar, meester-magiër Matthew, alias Jeroen Bauwens!
Ook beeldend werk van o.m. Markus Bundervoet met 'Het Gebed', een beeldenlijn die op de tussenliggende weide de kerk met de kapel verbindt, het ateljee FAjRO van Gerda Verbeke die -met voor de gelegenheid- op de keuken geïnspireerde handgemaakte kaarsen presenteerde en te koop aanbood (tot 'bloemkoolkaarsen' toe!), schilderkunst, ..., film en fotografie.
Niet te onderschatten ook bijdrage door de lokatie zelf: het begijnhof met zijn historisch kader, zijn conventen, zijn centraal plein met weide, waarin drie koeien op een vooreeuws ritme traagzaam vegeterend en waarin midden deze weidsheid accordeonklanken ontluiken, opstijgen, ...: muzikaal werk van Bruno Bauwens, in de kalmte van weleer, sous 'un ciel flamand'. You can't imagine! Zelfs de regenbui (mét hagelstenen) pleegde naderhand haar bijdrage tot het totaalspektakel.
Kortom, ook één van die drie was Hendrik Lebon die voor de gelegenheid het kunstenmakersregister van de Bunderfamilie nog maar eens opengetrokken heeft: ook de beeldende creativiteit van Bert De Puydt (vriend van Els) werd voor het flyerontwerp ingeschakeld (zie hierboven).
Afwezigen kregen eens te meer de kans om ongelijk te hebben. Maar, genoten er alvast van mee:
de zaterdag: tante Lieve met Caroline en Willem Lebon, nonkel Johan en tante Lorraine met Els en Bert, tante Roos met Wim en Greta Verbeke met de kindjes Jenghiz en Loïc en Mieke en Gert,
de zondag: nonkel Marc, tante Leen en nonkel Rik en Astrid, Bruno en Leen, ... en ondergetekende.

Nonkel Luc, 2 oktober 2006.

-------------------------------

FIETSTANTES deden het weer

Myriam & Co meldden ter attentie van de fietstantes:
Dag sportievelingen.
Op vrijdag 15 september, om 12.00 uur zijn jullie zónder picnick, maar mét een goed humeur verwacht bij zusje Myriam om een uurtje later in Persijzer van start te gaan voor de Canteclaerroute mét een bezoek aan tante nonneke in Kemzeke. Later in de loop van de namiddag volgt nog een zeer gezonde verrassing. Tot dan.
Vanwege het gezondheidsteam Chris, Mieke en Myriam.

Voor o.m. het fotografisch verslag, klik hier.

-------------------------------

LIEDEKERKE zendt zijn dochters uit

LORE Creve is vrijdagmorgen 25 augustus 2006 vertrokken om, na een korte tussenstop in New York, goed en wel aan te komen in Costa Rica waar ze alvast 6 maand hoopt te verblijven. Hiermee heeft haar sabbatjaar na haar afstuderen aan het Herman Teirlinck Instituut daadwerkelijk een aanvang genomen. (08-30)

De eerste twee weken verblijft ze op een ecoboerderij voor een spoedcursus Spaans. Vanaf 9 september a.s. zal ze in een gastgezin verblijven. Dit wordt de uitvalsbasis voor het opzetten van een cultureel project met vnl. weeskinderen. Dit omvat zingen, toneel, voordragen, e.d.m.
Uit de eerste reacties van aldaar: het blijkt een prachtig land te zijn, het eten is er uitstekend, het contact met de andere Belgen die op de boerderij vertoeven is prima. Alleen de Amerikanen vallen daar 'neig' tegen.
Binnenkort zal zij wellicht via e-mail bereikbaar zijn. Haar adres: Familia Guzman-Chavez, P.O.box 233-3017 San Isidro de Heredia, Costa Rica.

-------------------------------

SOFIE in Zuidoost-Azië

SOFIE Van Der Straeten heeft haar studie journalistiek afgerond en om daar eens een passend mooi sluitstuk aan te breien, vond zij een bezoek van een viertal weken aan Zuidoost-Azië, meer speciaal aan Thailand en Laos een schitterend idee. Aldus vertrok zij op woensdag 9 augustus 2006 samen met hartsvriendinnen Ans en Dorine vanuit Amsterdam, om na een korte tussenstop in Istambul, plaatselijke tijd een etmaal later voet aan de grond te zetten in Bangkok.
Zij was zo vriendelijk haar reisverslag met het
ruimere thuisfront te delen. (08-30)

Voor de reportage tot dusver, klik hier.

-------------------------------

Zeven komt eraan en NUMMER ACHT is ONDERWEG

Na een vast lief, een vast adres en een vaste telefoonlijn, en tussen het gidsen door heeft Gerda samen met Pieter nóg voor een vaststaand feit gezorgd: uit onvervalste bron konden wij vernemen dat daar een familieverruiming in zicht is! Namens de Bunderfamilie alvast felicitaties aan de aanstaande ma en pa en de respectievelijke oma's en opa's en nonkelkes en tantekes. Iedereen duimt voor een probleemloos verder verloop van de zwangerschap en kijkt niet in het minst uit naar het resultaat daarvan in den eersten helft van maart 2007.
And BTW, die Pieter heet eigenlijk Pieter Soete, is een rasechte West-Vlaming afkomstig uit Vichte maar zou naar verluidt, geen aanpassingsproblemen hebben. Dixit: "De leute en de groet'n aan under ollemoale". (08-29)

-------------------------------

ZOMERBARBECUE 2006

Nonkel JOHAN alweer (de gekste nog niet), deelt mee dat de ingeschrevenen voor de barbecue van aanstaande zondag verwacht worden om HALF TWAALF !!! Wie later komt, moet het maar weten als hij het met de klakskes uit de aperitiefkan moet stellen. Iedereen zegge het voors en men weze gewaarschuwd.
We zegden het al: "
Alles heeft zijn eerste keer, maar bij de tweede keer spreken we van (alweer) een traditie. Kwestie van eens goed na te denken en ze vinden er in Sleidinge wel een reden voor. Deze keer heet het dat ze (Johan en Lorraine dus) op 1 augustus e.k. 20 jaar in de Lovendonk numero 6 wonen -alsof we er echt wel een reden voor nodig hadden om daar met de familie eens goed te gaan schransen." (08-28)

En 't was alweer serieus,
verschrikkelijk
lekker, dien aperitief, 't vlees voor de barbecue, de groente en het onovertroffen gebak van tante Lorraine.
Maar,
niet om aan te zien: de eigengemaakte spitjes voor op de barbecue,
niet te geloven: de 11 aangelanden bij de neefjes en de nichtjes met o.m. als nieuwe gezichten: Deemy (Liesbet), Pieter (Gerda) en Bert (Els),
niet voor te stellen: de in totaal 58 aanwezigen:
- de meme en haar jongste zus(ter) Anna ("tante nonneken"),
- Chris & Marc (voor de gelegenheid maar eens eventjes uit Tenerife overgekomen -moet kunnen!) met Peter en Erica,
- Bert en Rit met de drie kleinkinderen Warre, Emma en Vik, met Liesbet en Deemy, Bram en Lot met Otta,
- Agnes en Freddy met Bart, en Koen en Anouk,
- Lieve en Charles met Caroline en Jan, en Hendrik en Willem,
- Roos en Walter met Gerda en Pieter, Greta met Loïc, en Mieke en Gert,
- Johan en Lorraine met Stein en Annemie, Els en Bert, en Bert,
- Myriam en Gilbert (ook al ne'n (Gil-)bert) met Sarah mét accordeon en Nico,
- Annemie en Noël,
- Markus,
- Gaby en Luc met Bruno en oma Martha,
- Marleen en Rik met Sam en Elise, en Astrid.
Er dreigt hier in de familie een serieuze Bert-verwarring te ontstaan. Daar is: (nonkel) Bert Bundervoet van tante Rit, Bert Bundervoet van nonkel Johan en tante Lorraine en Bert van Els Bundervoet, ook al van nonkel Johan en tante Lorraine. En dan loopt nonkel Albert, ook al een Bundervoet, er niet meer tussen (maar die zoudt ge wel direct herkend hebben aan zijne mijter).

Elke en Pascal, Jo en Vicky, Lieselot en Free, Wim en Rosalie met Djenghiz, Sarah van Bert (weet wel ...), Sofie, Ann en Geert, Kim, Ruud en Lien, Jeroen, Lore en Caroline en Patrick waren er niet bij omwille van op reis, aan 't werk, tweede-zit of andere beslommeringen of hogere prioriteiten.
In ieder geval, de afwezigen hadden alweer overschot van gelijk om ongelijk te hebben.

Maar, ere wie ere toekomt.
't Was uiteraard de firma "Bundervoet-Vermeersch en kinderen" die het hele zaakje (alweer) in elkaar gestoken hebben. Te laat hebben wij bemerkt dat Bert van Els (weet wel ...) hierin een bijzondere bijdrage heeft geleverd. Als amateur-decorbouwer had hij gezorgd voor de kinderuitzet van het feest: het kleurrijke tafeltje met passende zitjes, de 'bolderkar', het jongleermateriaal, etc.
Iedereen zorgde op 't einde van 't spel voor de afruiming, de schotelwasserij en de opruiming van de zaal.

Voor het fotoreportageke, klik hier.

Verslag: nonkel Luc, tevens spitjesbeheerder op de barbecue.

-------------------------------

Palm, palmer, palmst

Nonkel JOHAN, de gekste nog niet -maar toch altijd gek genoeg-, had het idee opgevat voor een bezoek aan Palm, zijn stoeterij en vooral, de brouwerij waarmee zoonlief zijn dagelijkse besognes deelt. Dit bezoek vond plaats op dinsdag 22 augustus 2006, op een dinsdag dus, de dag waarop er gebrouwen wordt en Stijn dan misschien wat extra uitleg kan geven bij dit duizenden jaar oud en overal ter wereld geapprecieerd microbieel productieproces. Ook zo gek nog niet, dachten we. (08-23)

Aldus, verscheen op het prikbord de officiële uitnodiging:
 

Steenhuffeldorp 3, in de schaduw van de kerktoren, is de plaats,
dinsdag 22 augustus 2006, 13.30 uur de datum en het uur
en
€ 4 pp de prijs voor een bezoek aan Palm Breweries te 1840, Steenhuffel,
zijn
speciaalbierbrouwerij en zijn Stoeterij Diepensteyn.

Voorafgaand mogelijk, een typische gastronomie om 12.00 uur aan € 15 pp:

Soepje van de brouwer
~
Kalkoen gemarineerd in Palm, Aardappelkroketjes & Provençaalse saus, vergezeld van Palm
~
Bavarois met Kriek van F. Boon

geïnteresseerden: dringend laten weten,
via een mailtje aan de betreffende nonkel, of -beter nog- via het onvolprezen inschrijvingsformulier van dit Bunderweb.

En laat ook weten hoe jullie in Steenhuffel denken te geraken, kwestie van het vervoer wat georganiseerd te krijgen.

Voor het (fotografisch) verslag van deze familie-uitstap klik hier.

-------------------------------

Fietsende BUNDERTANTES gaan vreemd: DONAU-FIETSEN

Ze doen het al langer natuurlijk en tante Myriam deed het met haar wederhelft ook al tussen Wenen en Boedapest. Maar waar 't idee deze keer vandaan kwam, moet je hen zelf maar eens vragen. Deze keer mocht het wel eens wat meer zijn dachten ze en de drie fietstantes Chris, Lieve en Bie vatten het plan op om ook maar eens een stukje Donau te gaan affietsen. Ook UZ-collega Ginette wordt er bijgehaald -kwestie van met z'n vieren te zijn moest er ooit gekaart moeten worden ...
Tot nader order alvast: "
Vakantie? Gewoon zalig fietsdoen, meneer!"

                 voor de reportage mét fotopagina, klik hier.

GERDA start, gidst en pietert 

Gerda Verbeke start met een zelfstandige zaak: een artisanaal kaarsenatelier in de Watermolenstraat 90 te 9111 Sint-Niklaas (Belsele).
Zij staat alvast begin oktober op de interieurbeurs ‘She’s got style’ en op de kerstmarkt op de Groenplaats, ook al in Antwerpen.
Ondertussen blijft zij verder opdrachten vervullen als gids bij tal van organisaties: Bellewaerdepark, Vredesreizen in Brussel voor Jeugd & Vrede, etc.
Momenteel wordt het huis in Belsele in een nieuw kleedje gestoken en vanaf augustus gaat zij er met vriend Pieter samenwonen. (07-22 & 08-04)

Uiteraard gaat het niet zomaar de eerste de beste kaarsen, wat had ge gedacht! De kaarsen worden met de hand gemaakt en, "De omvang van de kaars kan variëren van de staart van een hond tot de poot van een olifant of de grootte van het achterwerk van de madam van 't frituur ... Op de kaarsen wordt er tekst gezet, een paar lijntjes poëzie, een pittig citaat of zomaar een gedachte. Alle gegevens over de geboorte van je neefje, de trouwdatum van je buur of als je wil zet ik er zelfs je boodschappenlijstje op. Foto's, zowel in kleur als in zwart-wit kunnen ook toegevoegd worden.
Dus gezocht:
- een krachtig woord (scheld- of troost-) 
- een warme gedachte (maar niet tè zoet)
- een licht ontvlambaar idee
- iets waarvoor je een pakske slaag denkt te krijgen
- een heroïsch gedicht
- wat er op je lippen ligt
- de spiegel van je ziel
- een langverzwegen geheim
- een verzuchting, een frustratie
"Arabisch, Bengaals, Chinees of Zoeloetaal, je kiest maar. Ik verslind het allemaal. De inzendingen waarvoor ik smelt, zet ik op kaars en hiervan krijg je een exemplaar."

De naam van het atelier is FAjRO, wat 'vuur' in het Esperanto betekent, en een FAjRO-web is in de maak.
Zet dus voortaan niet zomaar een kaars voor je raam vanacht.

-------------------------------

De NEEFJES en de NICHTJES, STATUS QUAESTIONIS anno 2006

De generatie van de 29 kleinkinderen van de mémé komt er stormenderwijs aan en de redactie van het Bunderweb wil het niet op zijn geweten hebben om aan deze ongetwijfeld leuke ontwikkelingen bij elk van hen geen aandacht geschonken te hebben. Vandaar alweer dit ... stukje hedendaagse familiegeschiedschrijving. Hopelijk ook nu, en niet alleen in de toekomst geapprecieerd, hopelijk ook door de 'neefjes en de nichtjes' zelf, en niet alleen door de 'nonkels en de tantes'. (06 & 07)
                 lees verder op de reportagepagina van 2006 ...

-------------------------------

De pagina 'over de webbeheerder'

Onder de rubriek 'over dit web' vind je voortaan ook de pagina 'over de webbeheerder', althans toch een eerste pagina: die over zijn kindertijd in Sint-Kruis-Winkel. (07-17)
Om ze te bekijken, klik hier.

-------------------------------

BUNDERBARBECUE bij Johan en Lorraine

Alles heeft zijn eerste keer, maar bij de tweede keer spreken we van (alweer) een traditie.
Kwestie van eens goed na te denken en ze vinden er in Sleidinge wel een reden voor. Deze keer heet het dat ze (Johan en Lorraine dus) op 1 augustus e.k. 20 jaar in de Lovendonk numero 6 wonen -alsof we er echt wel een reden voor nodig hadden om daar met de familie eens goed te gaan schransen. De mémé, broers en zussen, schoonzussen en schoonbroers, neven en nichtjes, hun echtgenoot(o)t(e), vaste of toevallige vriend of vriendinnetje en hún kroost, kortom, iedereen van de familie is uitgenodigd en welkom op een gezellige familiale zomerbarbecue. (06-07)

Den aperitief slaat toe om 12 uur en wel op zondag 27 augustus 2006. Opgelet: 27 (!), NIET op zondag 20 augustus zoals sommigen wellicht reeds genoteerd hebben. De reden voor deze verschuiving is dat de tantes Chris, Lieve en Bie den 20sten nog niet uitgefietst zijn van hun Donau-tocht. En -als gevolg daarvan- dient het gesuggereerde initiatief door de firma Van Der Straeten-Bundervoet uit Persijzer dan op zijn beurt verschoven te worden naar een latere datum.
Een expliciete uitnodiging volgt nog en vermeldt: bloemen noch kransen, en zeker geen vlees! De vegetarische BBQ in opmars?

-------------------------------

En de TANTES volharden

De redactie van het Bunderweb heeft uit onverdachte bron kunnen vernemen dat het nieuwe exploot van de Bunder-(schoon-)zussen gepland is voor den 11sten juli, deze keer met vertrek- en eindpunt in de Karrestraat 52 in Lokeren. Traditie steekt de kop op: aanvang om 9.30 uur met een tas koffie waarna een tocht op de fiets om te eindigen met ene spaghetti van het huis. De organisatie is in de handen van tantes Rit en Yes. Iedereen wordt verzocht een fiets, de zon en een goed humeur mee te brengen. De rest komt vanzelf hoe de wind ook draait of 'n keert. (04 & 06-12)
Voor de fotoreportage, klik hier.

-------------------------------

LORE speelt ZIJDE van Alessandro Baricco

over witte muziek/
witte muziek is stille muziek
en er wordt traag op gedanst/
als ze goed wordt gespeeld
hoort ge de stilte/
en als ge kijkt naar zij die dansen
is het precies of ze staan stil/
witte muziek is de moeilijkste muziek.

?/durft gij stil te staan/

Lore Creve, Lotte Mariën, Linde Merckpoel,
Lieselot Ooms en Benedikte Vansteenkiste
doen

Zijde
van Alessandro Baricco
begeleiding: Jurgen Delnaet

Op donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 juni 2006 om 20.00u in het Raamtheater op ‘t Zuid, De Vrièrestraat 36 te 2000 Antwerpen.
Reserveren kan op 03 248 28 28 en den entree is gratis. (05-27)

-------------------------------

ELS en NONKEL BERT stellen tentoon

Op zaterdag 17 juni is er een opendeurdag van de Academie van Beeldende Kunsten in Gent, Offerlaan 3. Je kan daar werk van Els (keramiek) en van nonkel Bert (beeldhouwkunst) bekijken.
Els is op de academie tussen 16.00 en 17.00 uur. Maar een klein uurtje dus, want nog volop in de examens.
Tot gauw allemaal !!! (05-26)

-------------------------------

Shiny Happy People. LORE interviewt Johan Braeckman

en iedereen is UITGENODIGD op haar EINDEXAMEN INTERVIEW, 2de meestergraad woordkunst door het Departement dramatische kunst, muziek en dans van de Hogeschool Antwerpen (Herman Teirlinck Instituut) op dinsdag 30 mei 2006 om 19.30 uur in de Kleine Zaal van de Singel, Desguinlei 25 te 2018 Antwerpen. Geen plaatsbespreking. De toegang is gratis. (05-27)

"Shiny Happy People"
interviews en peilingen naar wat heet gelukkig zijn,
begeleid door Chantal Pattyn.

Gasten: Johan Braeckman (professor wijsbegeerte UGent), Mark Herremans (triatleet, Iron Man), Tom Hannes (theatermaker, Buddhist), Geert De Bruyckere (handelaar in ‘nobele objecten’ en steenrijk) en Tom Van Laere (Admiraal Freebee, muzikant)

-------------------------------

en NOG eens KUNST, deze keer met ROSALIE VAN WAEYENBERGE

Rosalie, de vriendin van Wim stelt schilderwerk tentoon van 18 mei tot 11 juni 2006 in el edificio de Asturias in de Sint-Laurensstraat 36-38 te 1000 Brussel. De andere werken, collages en grafisch knipwerk, zijn van 2 collega's. Bezoek aan de tentoonstelling kan van maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur, tenzij ge alleen maar de zaterdag kunt, maar dan op afspraak (tel.: 02 217 82 88). (05-02)

-------------------------------

"IN 'T WITTE PAARD"

is NIET de naam van een schaakclub of het geliefde stamcafé van een of ander Bundernonkel, maar van een operette, een originele remake van Benatzky's operette 'Im Weissen Rössl', in -voor de gelegenheid- een totaal nieuw eigentijdse script, waarbij dialogen tot het strikte minimum herleid zijn en humor hoogtij viert. Met Chris Van den Durpel ('Chris en Co') in de hoofdrol en verder een unieke en erg verrassende cast met Frank Focketyn ('Het Eiland', 'In de Gloria'), Ann Lauwereins, Luk D’Heu, Britt Van der Borght, Wanda Joosten, Chris Cauwenberghs, Wim Vandendriessche, Dirk Van Vaerenberg, Priske Dehandschutter en ... Hendrik Lebon, dreigt dit een familiespektakel van de bovenste plank te worden.
Hendrik vertolkt de rol van de immer charmante womanizer Sigismund Janssens van de firma Janssens uit Gent, die al snel verliefd wordt op Klaartje Vanvoren, de slissende dochter van ene professor Vanvoren. Dat belooft! "Was kann der Sigismund dafür das er so schön ist" wordt wellicht een van de legendarische familieliederen.
En daarmee weet onzen Hendrik olweer wa gedoan, deze keer als zanger-acteur. (2006-02-26)
Familie! Ook dit mogen we niet aan ons laten voorbijgaan. Wie organiseert? Het Bunderweb ondersteunt.

Het verslag.
"Geen oubollige operette, maar een aanstekelijke klucht" ... Of hoe je met een flinterdun verhaal -in Mozarts tijd reeds deden de librettisten het echt wel beter!- in een kitscherig barbydecor met al even suikerspinrozige costumering, maar met een uitgelezen cast en een leuke regie (Frank Van Laecke) "een schot in het roze" kunt plegen en een aanstekelijke, zogenaamd licht verteerbare klucht ("treed binnen, vergeet al uw zorgen") als hedendaagse operette verkocht krijgt.
Goed, we zouden het geen twee keer doen -
wellicht zelfs niet één keer- ware het niet dat Hendrik er voor het eerst als beroeps in een heuse acteerrol optrad en Bruno het initiatief nam om dat te gaan bekijken. We (Bruno zelf met tante Bie & nonkel Luc en mémé Wachtebeke en Eva, Sam, nonkel Marc, Sarah, nonkel Walter & tante Roos) hebben het gedaan en geen van ons heeft er spijt van gehad. Voor zover we weten hebben ook tante Leen en Caroline en Patrick gereserveerd voor een voorstelling. Ook zij zullen kunnen genieten van pure kolder, veredeld door geestige regievondsten met verwijzingen naar/persiflages op: Fawlty Towers (met o.m. Frank Focketyn als piccolo van dienst), Eddy Wally ("fanta-asties!"), Nicole & Hugo ("goeie morgen, goeie morgen"), ... en op een bepaald moment ook een wit paard in een mandje dat ons toch wel heel erg deed denken aan dat kinderprogramma met die hond. Kortom, alles zit "goed fout"! Niets verkeerds mee.
En Hendrik. Die zien we vooral in het tweede deel op het voorplan, voornamelijk dan in zijn rol van Sigismund, de zoon van de Gentse fabrikant van chacochen-met-de-sluiting-'van links naar rechts'. Met zijn tegenspeelster Priske Dehandschutter, ook al een beloftevolle nieuwkomer in het vak, brengen zij hun eigen toneelromanceke voor de spotlights. Niet mis zoals de foto's illustreren. Bekijk ze op 
http://www.showbizzsite.be/fotoboek/fotos.asp?aid=1298&S=135. Heeft ie 't dan tóch van zijn voader? (diene kletskop hé!)
In ieder geval, Hendrik mag een mooi lijntje
Im Weissen Rössl aan zijn artistiek curriculum toevoegen.
Meer uitleg over het verhaal, de cast en dergelijke vind je op de site van de operette zelf http://www.operette.be/operette.html of op http://www.zuiderkroon.be/programma/witte_paard.php. Er zijn 3 extra voorstellingen voorzien: op zondag 30 april en op maandag 1 en donderdag 4 mei.

L.B. (2006-04-22)

-------------------------------

NOG KUNST met nonkel MARKUS

In het kader van 'KUNST omdat het MOET' vindt in de jeugdlokalen 'Orphanimo' in Lochristi van 22 tot 30 april 2006 de vierde editie van het kunstenfestival plaats. Naast plastische kunsten met beeldhouwen, installatie, fotografie, glaskunst en keramiek, wordt er ook een ruim programma met muziek, poëzie en toneel aangeboden.

De Kunst- en Cultuurkring 'Rond de Damvallei' in Destelbergen laat iedereen genieten van hedendaagse beeldhouwkunst in zijn derde editie van zijn triënnale 'gARTen' en dit op 6, 7, 13, 14, 20, 21, 27 en 28 mei 2006, telkens van 10.00 tot 18.00 uur.

-------------------------------

BUNDER-(SCHOON-)ZUSSEN-WEEKEND-AAN-ZEE

Alsdat alweer grootse plannen gesmeed worden om met de Bunderzussen en -schoonzussen -deze keer- een weekend aan zee te organiseren. Aanleiding is de verjaardag van ..., ja, 't doet er niet echt toe: ze zijn met genoeg en d'r verjaart er altijd wel eentje. 't Maakt dus eigenlijk niet uit en -zo zie je maar-, een gelegenheid om de 'tantiële' groepsbanden aan te halen is (alweer) gemakkelijk gevonden.
Naar 't schijnt zou het niet het weekend van 1 april worden. Of dit een op zijn kop gezette aprilgrap is, is evenwel nog niet duidelijk. De redactie van het Bunderweb houdt de situatie in het oog, de vinger aan de pols en de nonkels op de hoogte. (02-25)

't Weer zat warempel mee.
Een fotografisch verslag van de voorbereidende werkzaamheden de vrijdag, de wandeling aan 't strand en in de duinen, de confrontatie met het '2006 Beaufort'-evenement, het oogjes-dicht-en-snaveltjes-toemoment de zaterdag en de 67 kilometerige fietstocht, afgewisseld met de nodige sanitaire en lichaamsverruimende en zielsversterkende stops de zondag, kun je bekijken op de betreffende fotopagina. Klik daarvoor hier.
Z'hebben er allemaal weer eens van genoten. Op naar de volgende aflevering!

-------------------------------

De DEINGES van de maand


De vernieuwde rubriek schuwt niet de diepere vragen waar zowel in gedichten naar verwezen wordt als welke in de hedendaagse wetenschap en kennisleer aan de orde zijn.

Ondertussen zijn de verjarenden van het prikbord afgevoerd en verdween, ondanks alle mooie beloften, ook de webdichter met de noorderzon. De webbeheerder heeft dan in augustus nog eens geprobeerd om zelf maar eens "een poëtisch conterfeitsel te breien", maar vond het na één keer verstandig om 'bij zijn leest te blijven' en de expressies van de diepste zieleroerselen toch maar over te laten aan wie zich "een God in 't diepst van zijn gedachten" meent te weten. Maar, viel (voor het eerst) daar toch maar een gat in het Bunderweb ...

Niet getreurd echter. Dra bood de wetenschap zich aan om in een geest van constructieve samenwerking met de poëten de rubriek verder in te vullen en vorm te geven. "Wa komen ze daar toch allemaal goed overeen, daar in die Bunderredactie!" was de reactie van velen. Over één ding was men het echter niet zo vlug eens. Wetenschap kan dan wel immens mooi zijn, maar een gedicht is het nou toch ook weer niet. Een passende naam vinden voor de verruimde rubriek was niet zo gemakkelijk! Tot iemand van de redactie toevallig Firmin Crets tegen het lijf liep -je weet wel, dienen 'aauwen boxeur' hier in het Gentse, den dienen van: "hoe heet da nu were ... die ..., die ... deinges ...?". En meteen had het kind zijn nieuwe naam: de DEINGES van de maand, en kreeg het meteen ook zijn volwaardige plaats, op een eigen pagina naast o.m. het prikbord en de nieuws- en reportagepagina's.

Enne, zoals wel meer voorkomt in dit web, staan ook op deze verzamelpagina de oudste 'deinges' onderaan.

Klik ze aan die deinges van de maand-pagina.

-------------------------------

KUNST IN en buiten KASTELEN

Andermaal stellen topkunstenaars uit Nederland en 'het buitenland' tentoon deze keer in en rondom Kasteel Ammersoyen in de Kasteellaan 7 Ammerzoden, Gelderland (NL). Marcus Bundervoet is alweer een van hen en doet het andermaal met 'Belgische hardstenen objecten'. Iedereen is uiteraard uitgenodigd voor een bezoekje aldaar, van 17 tot en met 26 maart 2006, alledagen behalve maandag, van 13.00 tot 17.00 uur. Voor € 7,50 (kinderen € 2,50) komt ge d'r in en voor niets gaat ge buiten en komt 's anderendaags de zon weer op. Ammerzoden ligt in de buurt van s'Hertogenbosch, zo'n 160 Km van Zaffelare.

-------------------------------

VERBODEN op vakantie te gaan op 07.07.07 !!!

CAROLINE LEBON & JAN VAN DEN BOSSCHE,
beiden in de fleur van under leven, "3 X 7" zoudt ge zo zeggen (of daaromtrent toch),
delen mee
: "jullie zijn die dag uitgenodigd op een GROOT FAMILIEFEEST ... "
Over de precieze reden van al dat geweld tast de redactie dusdanig in het duister, maar -naar werd meegedeeld-,
meer details daarover alsook over plaats en uur van executie zullen later nog bekend gemaakt worden.
In ieder geval, 't staat genoteerd in onze agenda én: WE'LL BE THERE! (02-21)

-------------------------------

BIBBERDUIK 2006

SARAH had, althans naar eigen zeggen, alweer een fantastische vondst: "iedereen heeft de kans om een BIBBERHELD te worden. Dit kon op zondag 22 januari 2006 in de Blaarmeersen aan de Watersportbaan in Gent. 
Aan haar boodschap had zij toegevoegd: "Door dit neer te pennen kunnen Nico & ik er niet meer aan onderuit: we gaan er alvast in! Joehoe!".
Getekend: de nu nog moedige Sarah ..." (01-09)

En moedig is zij geweest, en moedig is zij gebleven tot de bibber-award -een chicque fleece sjaal- binnen was. Samen met 4 anderen pleegde zij de bibberse duik in de Piereput van de Blaarmeersen, en werd daarmee bibberheld 2006.


De BIBBERHELDEN 2006:
v.l.n.r.: Bruno (met stofbril (en armbandje voor als hij verloren moest lopen)), de Van Der Straeten-sisters Sofie (met Pipi-Langkouscoiffure) en Sarah (ook al met bril), Nico (met lief) en Sam (met vleugelkes).

Over de gevoelens voor, tijdens en na, wisten we bij de deelnemers de hiernavolgende commentaren op te tekenen.

Sarah:
"IJsbeerduiken was allang een stille droom, één van die TO DO's op de levenslijst. Fie & ik hebben zowat de traditie van sneeuwrollen-in-badpak, dus ik wist op voorhand dat het achteraf lekker zou gloeien, dus geen bibbervrees aanwezig. En Nico kon natuurlijk niet onderdoen ..."
"Toegegeven, het water was kouder dan verwacht. Vreemde sensatie hoe de kou instantaan naar de lichaamsuiteinden doorstroomt (empathische Titanic-flitsen waren nooit veraf). Maar ik had gelukkig geen kou wanneer ik uit het water kwam, dus dat maakt me weeral een geslaagde ervaring rijker."
Nico:
"Op het zicht gemeten zat er tussen 'voor' en 'na' onze duik 'ergens' 3 cm verlies op ... (vertelt er wel niet bij of 't in de lengte of in de breedte was). Het is een geruststellend gevoel te weten dat ik dit nooit meer zal doen!"
Bruno:
"Ik had me goed voorbereid door veel koude douche's te nemen en thuis waren we eigenlijk pas half-november op het idee gekomen om de verwarming aan te steken ... Het moest wel een bijzondere dag zijn want Sam zijn auto startte meteen zonder de chock aan te zetten, iets wat hem de laatste 4 maand nog niet gelukt was."
"Op 't moment zelf verliep het allemaal nogal hectisch. Toen iedereen in het water sprong moest ik nog vlug mijn schoenen en mijn T-shirt uitdoen en net voordat ik het water inplonsde besefte ik dat ik mijn bril nog op had. Pas toen ik volledig onder water was drong het tot mij door hoe verdraaid koud het was. Ik hield mij enkele seconden stil met de gedachte aan de slachtoffers van de Titanic, want nu kon ik mij levendig inbeelden wat zich daar moet afgespeeld hebben. Uit het water gekomen voelde alles warm aan, hoewel ik drijfnat in mijn zwembroek buiten stond. Ik liep de verwarmde tent in en dan weer uit, omdat het daar te warm was. Ik voelde mij euforisch, wellicht pure adrenaline. 
Een speciale en toffe ervaring!"
Sam:
Impressies: wachten aerobic'en - fris in kamerjas - belsignaal kudde zwembroeken en octopussen stormt de vijver in - iedereen weg voor we de 'bunderthunder'-strijdkreet kunnen aanheffen - aah koud geen adem geen spierkracht aah zwemmen naar de wasspeld en terug - ik lijk in brand te staan wanneer ik het water uitkom - kleren bijeenrapen supporters groeten - voeten zijn gevoelloze opgeblazen stompjes - warme douche aah.
Sofie:
"Wel, ik ging dus het water IN in een (zeer zeldzaam) flashy badpaksken en als respectabele octopus, van de soort met twaalf tentakels (ook al zéér zeldzaam en eigenlijk een 'dodecapus' dus, n.v.d.r.). Ik ben behoorlijk wat op mijn tentakels getrapt, letterlijk en figuurlijk. Het koude water heeft mijn tentakels gedegradeerd en ik ben er UIT gekomen als ... Pipi Langkous! Voortaan heb ik enorm respect voor octopussen: zwemmen met tentakels rond je benen is echt niet gemakkelijk(°), en voor de rest zat ik, net als iedereen blijkbaar, solidair met mijn gedachten bij de Titanic.
Had ook dat gevoel dat ik in brand stond, al maakte dat snel plaats voor gevoelloze voeten en bittere koude. (w)IJSKOUD!"

Cool hé! Ook al, en niet in het minst, omdat de buitentemperatuur er nauwelijks boven het vriespunt lag. (01-23)

(°): De octopus beaamt dit: "zwemmen met een paar benen tussen uw tentakels is nou precies ook niet de meest elegante manier van doen", n.v.d.r.

De moerasaap

Zelfs al is ie niet altijd een echte waterrat, toch bekruipt de Homo sapiens, wanneer hij aan het strand komt, gemakkelijk de behoefte om zich van schoensel te ontdoen en al pootjebadend de waterlijn 'af te schuimen', zoniet zelfs het zilte nat in te duikelen. Ja, wij mensen, wij hebben iets met water, en als wij dat hebben, dan is het ergens op een bepaald moment in onze biologische evolutie binnengeslopen.
De moerasaaptheorie (Aquatic Ape Theory) is een van die evolutietheorieën die een verklaring tracht te formuleren voor een aantal morfologische (en gedrags-) eigenaardigheden die de H. sapiens sieren. Het is een 'gedurfde' theorie, maar ook een zeer mooie, ene waarvan je geneigd bent te zeggen dat hij "te mooi is om niet waar te zijn".
Worden in verband gebracht met een gedeeltelijk verblijf in het water zo'n goeie 5 miljoen jaar geleden: de typische peddelvorm van onze handen met rudimentaire zwemvliezen, onze 'zwemvoeten' (en -benen), onze neus met bijhorende sinusholtes die ons als zwemmende primaten het ademen gemakkelijker moet maken, maar terzelfdertijd ook het verdwijnen van ons reukvermogen dat bij waterbewoners van geen tel meer is en meteen ook maar de reductie van de feromoonproducerende klieren en het verdwijnen van de zwellingen in de bilstreek tijdens de oestrus bij de vrouwtjes, ooit cruciaal bij sexuele signaaloverdracht en nog altijd van groot belang bij meerdere primaten, enz., enz,. Zelfs de sterke toename aan hersenvolume wordt in verband gebracht met de ideale verhouding omega-6 en omega-8 vetzuren en voldoende iodium in marien voedsel
om hersenweefsel aan te maken.
Een leuk element van de theorie verwijst naar de beheersing van de ademhalingsreflex waardoor pasgeboren mensenkinderen, mede door hun drijfvermogen het kunnen overleven in het water en zelfs probleemloos onder water geboren kunnen worden. In regel zijn onze neven, de primaten waterschuw en geen enkele van hen overleeft het wanneer zij het ongeluk hebben in het water terecht te komen en zich niet als de wiedeweerga op de een of de andere manier eruit ziet te redden. Enkel de 'neusaap' en de mens vormen hierop een uitzondering.
Daarenboven zou een indaling van het strottenhoofd om meer luchtvolume bij het duiken te kunnen opnemen, de nodige resonatieruimte tot stand gebracht hebben om later onze spraak mogelijk te maken.
Ook de ontwikkeling van de (uniek menselijke) vrouwenborsten en de even unieke hoofdhaargroei bij de vrouwen zou de overlevingskansen van de menselijke baby's in het zilte moerasmilieu vergroot hebben. Bovendien, dat wij, mensen, overvloedig, maar vooral 'zoute' tranen plengen, wordt toegeschreven aan een mechanisme dat tot stand kwam om af te geraken van het teveel aan geaccumuleerd zout, analoog aan de zoutklieren bij zeevogels en -reptielen.
En het verhaal gaat verder. Sinds het verschijnen van 'De Naakte Aap' (D. Morris, 1967) weet zowat iedereen dat de H. sapiens de enige primaat is die zijn vacht heeft verloren. Eigenlijk heeft hij die (in het water zinloze en bovendien hinderlijke) vacht ingeruild voor een circulaire onderhuidse (isolerende) speklaag, zoals dat ook bij de echte waterdieren zoals de walvisachtigen het geval is. Die circulaire speklaag heeft hij verder ook gemeen met de olifantachtigen waarvan wordt aangenomen dat zij hun kolossaal gewicht 'opgedaan' en hun unieke slurf ontwikkeld hebben, eveneens in aquatisch milieu (de olifant is nog altijd een onverwacht goed zwemmer waarbij hij handig gebruik weet te maken van slurf als snorkel), én met het varken waarvan gekend is dat het zich bij voorkeur in half aquatisch milieu ophoudt (ploeteren in de modder!) en dan wel niet over een slurf, maar toch over een wroetschijf als alternatief voor 'een neus' (weer die neus!) beschikt. Zowel bij het varken als bij de olifant is de beharing ook al sterk gereduceerd en vervangen door een circulaire speklaag zoals dat ook het geval is bij de zeezoogdieren. Zij worden, evenals die zeezoogdieren (dolfijnen b.v.) tot de intelligentere wezens op deze aarde gerekend.

Gebruik dus nooit meer het woord 'varken' als scheldwoord tenzij tegenover een persoon waarvan je weet dat ie écht te stom is om het sierend karakter van deze qualificatie ooit te snappen!
Parels voor de zwijnen ...? Waar is het varken gebleven?!

-------------------------------

Lore speelt WILD
samen met ene Benedicte Van Steenkiste op donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 januari 2006 vanaf 20.00 uur in de Grote Zaal van het Herman Teirlinck Instituut (Hogeschool Antwerpen) in de Maarschalk Gérardstraat 4 te 2000 Antwerpen. (2005-12 - 2006-01)

Toegangsprijzen: € 5.00 en € 2.50 (studenten). Reserveren kun je bij haar zelf op haar mobieltje: 0494 34 29 65, of via een mailtje naar haar postbus: crevelore@hotmail.com.
Waarover het gaat en welk toneel we mogen verwachten en of het er zo wild aan toe zal gaan als de titel suggereert, blijft vooralsnog een van de best bewaarde geheimen van het productiehuis, maar -in ieder geval- de huisdieren zijn ook uitgenodigd. Over de prijs van hún toegangskaartje werd evenwel niets meegedeeld.

Een recensie:
Lore en Benedikte (den Benny) zitten samen in het laatste jaar van de opleiding woordkunst aan het Herman-Teirlinckinstituut te Antwerpen. Ze besloten als een van hun 'eindwerken' samen een stuk te schrijven. Wat begon als een gesprek tussen twee oude mannen van de Amerikaanse toneelauteur David Mamet, kreeg uiteindelijk de vorm van een reeks ijzersterke en subtiel vertolkte dialogen tussen de twee jongedames, waarbij de sfeer de hele tijd balanceerde tussen ernst en humoreske persiflage op de clichés over vriendschap en liefde. De twee gesprekspartners - naast een tubaspeelster de enige mensen op scène - slagen er niet in een harmonieus gesprek met elkaar te voeren; de toon slaat snel om in verwijten of ergernis. Dit geeft hun fundamentele genegenheid voor elkaar, die in de loop van het stuk af en toe wordt gesuggereerd, een bijzonder tragische kleur. (01-22)
Sam C.

en Hendrik negeert DE WAARHEID
In samenwerking met het Fakkelteater vzw presenteren Dreams en Judas Teaterproducties vzw de musical "JE NEGEERT DE WAARHEID!?" van Sam Verhoeven. (2005-12 - 2006-01)

Hendrik Lebon laat zijn tutu en pointes voor één keer thuis en acteert en zingt bij deze gelegenheid mee met collega's uit de musical Dracula.
Uitvoeringen zijn er op 17, 18, 24, 25 en 26 februari 2006 in de Rode Zaal van het Fakkelteater in de Hoogstraat 12 te 2000 Antwerpen.
Reserveren kan op 03 232 14 69 of online via www.fakkelteater.be.
Tickets: € 17 (€ 15 voor studenten, senioren en groepen vanaf 10 personen) 
Meer informatie vind je op: www.jenegeertdewaarheid.be of via info@jenegeertdewaarheid.be

-------------------------------

ASOR vzw

Goed een jaar geleden werd Zuidoost-Azië getroffen door een Tsoenami. Het dodental liep op tot in de honderd duizenden. De televisiebeelden, maar vooral de aanwezigheid daar op dat moment van Jo en Vicky, bracht deze natuurramp iets dichter bij huis en prompt werd door tante Rit de actie Nias 2004-12-26, een speciale actie voor 'de vergeten eilanden' ondernomen. Het Bunderweb heeft dit initiatief toen ten volle ondersteund.
Iets langer geleden, in 1994, kende Rwanda in Centraal Afrika óók zijn armageddon. Bij de genocide aldaar werden naar schatting 500.000 tot 1 miljoen voornamelijk Hutu's en gematigde Tutsi's omgebracht. Ook hier -en niet in het minst hier omdat dit geen 'natuurramp' betrof, is de ontreddering van het land en zijn bevolking niet in te schatten.
Als gevolg daarvan richtten in 1996 nonkel Walter, samen met broer Omer Verbeke en Rwandees Jean-Dieudonné Ntasinzira Asor vzw op ('Actie voor het bevorderen van het schoolgaan van Rwandese weeskinderen vzw'), met als algemene doelstelling: de weeskinderen als gevolg van deze volkerenmoord, voornamelijk via scholing uitzicht bieden op een nieuw leven en een toekomst. Inmiddels heeft Asor-Rwanda in de hoofdstad Kigali de bouw van een beroepsschool aangevat. Om dit initiatief de nodige bekendheid te geven en de nodige fondsen ervoor verzameld te krijgen, werd met de medewerking van de Bunderwebbeheerder een eigen web op touw gezet. Een eerste versie hiervan werd inmiddels gepubliceerd en de webbeheerder hoopt daarbij het aangereikt tekst- en beeldmateriaal verwerkt te hebben tot een genietelijk en zinnig geheel: het Asor-web. (01-12)

Ook bij dít initiatief richting derde-wereld waar wij van in de familie toch enige betrokkenheid vertoonden, hoort iets meer duiding. Vandaar een interview met Omer Verbeke een van de drijvende krachten achter het ASOR-project en broer van mede-initiatiefnemende nonkel Walter. Je leest het op de reportagepagina van 2006.

-------------------------------

Mémé Zaffelare, TERUG VAN WEGGEWEEST (deel III)

Op vrijdag 6 januari 2006 is -wat later dan verwacht- mémé Zaffelare voor de derde keer in haar relatief korte patiëntencarrière ontslagen uit de geriatrische afdeling van het Sint-Lukasziekenhuis en heeft de Kerkstraat 88 vervoegd. Verzwakt als zij is, en meer en meer hulpbehoevend, wordt alles in het werk gesteld om haar het leven aldaar zo confortabel mogelijk te maken. (01-06)

Dit en het verhaal van de laatste 3 weken ziekenhuis lees je op de reportagepagina van 2006.

-------------------------------